sreda, 17 januar 2024 06:18

Regionalna privredna komora Sombor: Ostvaren suficit u robnoj razmeni

Ukupna robna razmena u periodu od januara do novembra prošle godine, a na osnovu podataka sa kojima raspolaže Reginalna privredna komora Sombor iznosila je 891.2 miliona evra.

U RPK Sombor za RTV kažu: "Kada uporedimo ovu robnu razmenu sa robnom razmenom u istom periodu ali u 2022. godini možemo da zaključimo da je došlo do povećanja od 11.9 procentna. Izvoz u robnoj razmeni učestvuje sa 531.2 miliona eura dok uvoz sa 360.1 miliona eura. Poredeći ova dva parametra zaključujemo da je ostvaren suficit od 171.1 miliona evra i predstavlja rast od oko 7,5 odsto u odnosu na isti period od 2022.“, ističe Jovana Vujković, koordinator za privredu.

U ukupnoj robnoj razmeni na regionu koji pokriva RPK ZBUO najviše je učestvovao grad Sombor sa nešto više od 38 odsto, a najmanje je učestvovala opština Kula sa nešto više od 11 odsto.

Države sa kojima se najčeće odvijala robna razmena jesu Italija, BiH, Češka, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Turska, Nemačka... Izvozile su se žitarice, obuća, delovi obuće, plastične mase i nameštaj.Učešće Zapadnoačkog okruga u robnoj razmeni RS iznosi 1,5 odsto.

Što se tiče robe koja se uvozila u ovaj region jeste repromaterijal i to su uglavnom tekstilne tkanine, proizvodi od hartije, kaučuk, staklo i proizvodi od stakla, plastične mase.

"Program "Moja prva plata“ daje priliku mladima da steknu svoja prva radna iskustva, znanja i veštine kojima se povećavaju njihove mogućnosti za zaposlenje, dok istovremeno doprinosi rešavanju problema nedostatka stručnog kadra sa kojim se suočavaju poslodavci. Ovaj program se obraća društveno odgovornim poslodavcima koji veruju da mladim ljudima treba dati šansu. Na javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ odazvalo se ukupno 9.449 poslodavaca koji su oglasili 16.482 pozicije za 24.294 izvršilaca“, napominje Vujković.

Na osnovu dostupnih podataka, ukupan broj prijavljenih poslodavaca u ZBUO za 2023. godinu je 80, dok je broj izvšilačkih mesta koji oni pokrivaju 98, a poređenjem sa 2022. godinom bio je prijavljen 81 poslodavac koji je pokrivao 96 izvršilačka radna mesta. Grad Sombor beleži veće povećanje prijavljenih poslodavaca i to za oko 18% kada uporedimo 2022. sa 2023. godinom.

"Što se tiče profila za kojima je tražnja, to su uglavnom zanatska zanimanja automehaničar, magacioner, vodoinstalater, konobari, kuvari, trgovci, frizeri, radnici na cnc mašina,a takođe traženi su i administrativni radnici (u RFZO, Sud, turističke agencije...). Moja prva plata“ se realizuje od 2020. godine i u dosadašnja tri realizovana ciklusa učestvovalo je više od 27.000 mladih i više od 15.000 poslodavaca. Nakon završene treće faze programa, ukupno 7.650 kandidata se povezalo sa 4.570 poslodavaca. Četvrta faza programa - zaključivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i kandidata će biti u periodu od 03.01. do 19.01.2024. godine, kada je i početak realizacije programa“, ističe Vujković.

Privredna komora Srbije zbog velikog interesovanja privrede produžava rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu. Za školsku 2024/2025. godinu za dualni model obrazovanja prijavilo se čak 30 odsto novih kompanija, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju ovog modela obrazovanja.

Kompanija uključivanjem u dualni model obrazovanja ima mogućnosti da stekne kvalifikovan i obučen kadar u skladu sa potrebama kompanije, spreman da se odmah po završetku školovanja uključi u radni proces. Na ovaj način poslodavac u velikoj meri smanjuje troškove za obučavanje radne snage, i to možemo izdvojiti kao jedan od benefita.

Od 06. januara godine Vlada RS je donela Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju kojom se, između ostalog, predviđa i dodela sredstava za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja.

"U ponudi su 83 obrazovna profila od toga 10 novih a zainteresovani za ovaj vid obrazovanja mogu da se prijave putem portala dualnog obrazovanja ili da potraže pomoć u nekoj od regionalnih Komora.Što se tiče nezaposlenosti kada uporedimo kraj 2023. godine sa krajem 2022. godine na osnovu podataka sa kojima raspolažemo možemo da kažemo da je došlo do smanjenja nezaposlenosti oko 8 odsto. Prema starosnoj strukturi najviše je nezaposlenih u rasponu godina od 55-59, a prema stepenu stručne spreme u pitanju su oni NK i oni koji SSS“, objašnjava Vujković i dodaje:

"Od investicija ja bih spomenula put Osmeh, koji se započeli sa igradnjom prošle godine gde smatram da da će u mnogome doprineti razvoju ovog dela Vojvodine, povezaće Sombor sa autoputem te Sombor neće biti skrajnut. Kroz razne sastanke koje imamo sa privredom mi osluškujemo njihove potrebe i na osnovu toga se podnose razne inicijative i planiraju razni investicioni projekti u regionu“, ističe Vujković.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Astrologija može biti mnogo komlikovanija nego što se čini, zato ćemo verovatno pronaći neke pogrešne interpretacije oso...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.