sreda, 20 decembar 2023 08:39

Otvorena izložba „Od zločina magije do umetnosti farmacije” u Gradskom muzeju Sombor

U petak, 15. decembra otvorena je izložba Od zločina magije do umetnosti farmacije — A magiae crimine ad artem pharmaciae čija je autorka Nada Putica, viši kustos etnolog i antropolog.

Na svečanom otvaranju ove izložbe, koji je kruna programa obeležavanja velikog jubileja somborskog muzeja — 140 godina muzejske delatnosti u Somboru, govorila je spec. farm. Jelena Manojlović, kustoskinja Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu koja je i zvanično otvorila izložbu. Velikom broju prisutnih posetilaca više o izložbi rekla je autorka Nada Putica, dok je direktor muzeja David Firanj pozdravio prisutne i dao kratak osvrt na 2023. godinu.

Izložba Od zločina magije do umetnosti farmacije — A magiae crimine ad artem pharmaciae nas upoznaje sa istorijom apotekarstva u Somboru i vodi nas, kako je u samom naslovu slikovito naznačeno, od Sombora u periodu s kraja 17. i početka 18. veka kada je narodna medicina bila najrasprostranjeniji vid zdravstvene nege, ali je vladalo nepoverenje prema onima koji poseduju sposobnost lečenja te se često ta „magična moć” iscelјenja smatrala vradžbinom — criminis magiae i strogo se kažnjavala, ka Somboru koji je razvijeni grad, sa šest gradskih apoteka kakav on postaje u periodu od 1766. godine kada je u našem gradu otvorena prva apoteka, pa sve do dvadesetih godina prošlog veka.

Izložba će biti otvorena do 31. januara.

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.