sreda, 29 novembar 2023 10:49

Privrednici Zapadnobačkog okruga na sastanku u Somboru: Kako do povoljnijih izvora finansiranja

U okviru programa rešavanja pitanja dugovanja i prestanka poslovanja privrednih subjekata Zapadnog Balkana, koji Privredna komora Srbije realizuje u saradnji sa ministarstvima privrede i pravde, kao i Međunarodnom finansijskom korporacijom, članicom Grupe Svetske banke uz podršku Vlade Švajcarske, u Somboru je održan sastanak sa privrednicima Zapadnobačkog okruga na temu "Kako do povoljnijih izvora finansiranja".

Privrednici iz okruga kažu da povoljna sredstva dobro dođu i da treba pratiti inovacije na polju finasijskih kretanja, naročito ukoliko će tim putem ostvariti povoljnije finasiranje za svoju firmu.

Kako da privrednici iz Zapadnobačkog okruga poboljšavaju svoje poslovanje i dođu do povoljnijih izvora finansiranja, u odgovoru na ovo pitanje kažu da koriste sredstva Fonda za razvoj, konkurišu za projekte kod resornog ministarstva ili bespovratna sredstva čime uglavnom obnavljaju opremu za proizvodnju.

Probleme vide u jakoj konkurenciji, a za jaku konkurentnost na tržištu kao formulu vide balans cene i kvaliteta.

"Tržište ima konkurenciju, borimo se sa dobrim proizvodima, a na ceo proces poslovanja utiče svetska ekonomska kriza. Koristimo subvencije NSZ, Poreske uprave, snalazimo se kako umemo i znamo"", navodi Radmila Čeljuska iz "Betonjerke" Sombor.

"Dolazim iz specifične branše, a to je tgovina, a u tom poslu baš nema kreativnosti ili da neko da savet, a da nije u ovom poslu. Kako učiniti zanimljivom nekom neku veš mašinu ili frižider, kod nas je najveća kreativnost biti jeftiniji na tržištu", objašnjava Dragan Bračika iz firme "Elbrako" Sombor.

Aleksandar Kolić iz Crvenačke "Sigme" ističe da je to preduzeće karaktera.

"Koristimo subvencionisane kredite za opremu. Krediti koje nudi država su sa znatno povoljnijom kamatnom stopom i veoma su nam značajni", ukazuje Kolić.

Ekonomski stručnjaci smatraju da postoje brojni izvori i načini pribavljanja novca, ali da je za ozbiljno pozicioniranje neophodno pratiti i kretanje konkurenata.

Prof. dr Dejan Erić, redovni profesor BBA tvrdi da je cilj programa smanjenje rizika poslovanja i unapređenje okvira i prakse nesolventnosti.

"Što će doprineti poboljšanju položaja poverilaca, zaštiti poslovanja ekonomski održivih kompanija, kao i većoj sigurnosti za nova ulaganja. Posebna pažnja u programu posvećena je merama i postupcima za očuvanje vitalnosti kompanija, pravovremeno reagovanje na zahteve tržišta, obezbeđenje kontinuiranog finansiranja poslovanja, posebno u uslovima koje su nametnula aktuelna zbivanja u svetu", zaključuje Erić.

Tradicionalni ili bespovratni izvori finasiranja, uvek su dobro došli, smatraju bankarski stručnjaci i napominju da, ako se želi razviti posao u više grana, da to uključuje skuplje ili alternativnije ulaganje i više partnera u biznis priči.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.