petak, 24 novembar 2023 05:56

Tematska izložba pod nazivom „Enterijeri Milana Konjovića" u galeriji maestra

U Galeriji „Milan Konjović" u Somboru u toku je tematska izložba pod nazivom „Enterijeri Milana Konjovića", kojom se obeležava 125 godina od rođenja i 30 godina od smrti znamenitog slikara.

Stvaralački rad Milana Konjovića trajao je skoro 80 godina. U celokupnom njegovom opusu značajan je broj umetničkih dela koja su nastala u mnogim ateljeima u zemlji i u inostranstvu. U postavci povodom značajnog jubileja nalazi se 34 dela iz više razvojnih faza.

“Na slikama dominiraju dve drvene figure, koje su bile Konjovićeva onako velika inspiracija, veiliki izazov da ih prenosi u svoj čarobni svet slike. Naime, on je nekako simbolički prenosio te dve figure kao zemaljskog i kao nebeskog radnika", kaže Nebojša Vasić, kustos Galerije „Milan Konjović" Sombor.

Gde god da se pojave dela Milana Konjovića izazivaju veliku pažnju, a ove godine je zbog jubileja bilo više postavki nego obično.

“Mi smo počeli prezentacijom Milana Konjovića u Čačku, koji je ove godine poneo prestižnu titulu prestonica kulture Srbije, zatim smo imali izložbu za Dan grada, izložbu za Noć muzeja i kao kruna svih tih izložbi je ova sadašnja izložba „Enterijeri Milana Konjovića", navodi Milena Rackov Kovačić, direktorka Galerije „Milan Konjović" Sombor.

Ovu izložbu prati i edukativni program, koji je namenjen uglavnom mladima.

"Radimo razne edukativne sadržaje, kao što su likovne radionice, multimedijalne prezentacije, kako ovde u Galeriji, tako isto i u ustanovama, školskim ustanovama, predškolskim ustanovama. Isto tako imamo i dobru saradnju i sa raznim Udruženjima građana i sa društveno osetljivim grupama", navodi Jasmina Medić, muzejski edukator.

Postavka izložbe trajaće koliko i zainteresovanost samih posetilaca. Galerija Milan Konjović priprema i izložbu pod nazivom „Ekspresija duše" inspirisanu ličnostima sa kojima je sarađivao sam Konjović.

Izvor: RTS

Slobodno vreme

Lifestyle

Čarobne reči kao što su molim, izvolite i hvala otvaraju sva vrata, međutim, postoji jedna reč još moćnija od prethodno ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.