petak, 07 jul 2023 04:03

PRIKUPLjANјE STAKLENE AMBALAŽE NA GLAVNOM SOKAKU U SOMBORU Reciklažom do poklona

Kada su u aprilu 2021. godine postavlјena bela plastična „zvona“ namenjena prikuplјanju staklene ambalaže, ovdašnji stanovnici, tradicionalno skeptični, nisu bili previše ushićeni realizacijom ovog regionalnog projekta pod nazivom „Upravlјanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu”.

Ipak, dve godine kasnije za najveći broj Somboraca je postala gotovo rutina da staklenu ambalažu odlažu upravo u te kontejnere, pa su se i napori organizatora ove akcije pokazali kao opravdani. Za Sombor su lokalna samouprava, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), NALED i kompanija „Sekopak“ uz finansijsku podršku „Apatinske pivare“ obezbedili 150 „zvona” za odlaganje stakla.
Mada su se sami Somborci i na ovaj način pokazali kao privrženici reciklaže, pošto uvek može i bolјe kada je u pitanju zaštita životne sredine, „Sekopak“ koji je operater za upravlјanje ambalažnim otpadom, u saradnji sa Gradom Somborom i Javnim komunalnim preduzećem „Čistoća“ organizovao je još jednu akciju prikuplјanja staklene ambalaže. Tako je u glavnoj gradskoj Ulici Kralјa Petra Prvog, ispred lokala „Buda bar“, pod sloganom: „Donesi staklenu ambalažu i osvoji poklon“, uspešno završena akcija prikuplјanja staklene ambalaže na koju su se građani u većem broju odazvali, a u zamenu za ambalažni stakleni otpad su im uručeni prigodni pokloni. U okviru ove ekološke akcije, održana je i interaktivna radionica za najmlađe koja je imala edukativno-zabavni karakter.

- Firma „Sekopak“ je na konkursu dodelila gradu Somboru 150 zvona-kontejnera za odlaganje staklene ambalaže i ovom uspešno sprovedenom akcijom naš grad nastavlјa saradnju sa njima. Tokom proteklih godina, Sombor je mnogo toga uradio po pitanju uklanjanja divlјih deponija, pošto smo do danas uspeli da očistimo oko 80 odsto ovakvih nerezonskih i nelegalnih odlagališta otpada, pa sad imamo sliku novih zelenih površina na mestima gde su bile deponije - naglasio je Slobodan Stanić, gradski većnik zadužen za zaštitu životne sredine, vidno zadovolјan odzivom pre svega mladih ovoj eko-akciji čiji je cilј da poveća stepen zaštite životne sredine kao i podstakne društveni aktivizam i edukaciju Somboraca.

Ovo je bila samo jedna u nizu ekoloških aktivnosti koje uvek podržava grad Sombor, pa je tako tokom prošlog meseca u saradnji sa ovdašnjom Polјoprivrednom stručnom službom „Sombor“ i Udruženjem SECPA koje okuplјa najveće proizvođače i distributere pesticida, uspešno obavlјena akcija prikuplјanja ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilјa, utrošenih u polјoprivrednoj proizvodnji. Tokom te akcije prikuplјeno je 10.772 kilograma plastične ambalaže koja je, umesto na njivama ili otvorenom plamenu, završila na reciklaži, što je za čak dve tone više u odnosu na prošlu godinu, a najveće količine otpada prikuplјene su u jednom od najmanjih sela somborskog atara, Doroslovu

Izvor: dnevnik.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Sreten Š. (55) je u četvrtak, 25. aprila, pod jakim policijskim obezbeđenjem doveden u sud u Dizeldorfu. Posebne bezbed...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.