Rekonstrukcija somborske bolnice u tri faze - Radovi bi mogli da otpočnu do kraja 2020. godine Rekonstrukcija somborske bolnice u tri faze
sreda, 13 maj 2020 08:57

Rekonstrukcija somborske bolnice u tri faze - Radovi bi mogli da otpočnu do kraja 2020. godine

Opšta bolnica Dr Radivoj Simonović iz Sombora je 2017. godine uvrštena u program rekonstrukcije i adaptacije kompletne ustanove pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, koje finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Ovaj kapitalni projekat deo je značajnog ulaganja u objekte zdravstva, a u Somboru se realizuje prvi put posle skoro 35 godina i podeljen je u tri faze.

- Trenutno se nalazimo u realizaciji prve faze projekta, koja podrazumeva izgradnju novog objekta OB Sombor koji će se graditi na mestu sadašnjeg Odeljenja za plućne bolesti. Ukupna procenjena vrednost izrade projektno–tehničke dokumentacije prve faze iznosi 22 miliona dinara. Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedili su Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i opštine Zapadnobačkog okruga. Projektni zadatak za prvu fazu je odobren od strane Kancelarije 20.12.2018. godine, a 4.06.2019 godine potpisan je i ugovor za izradu kompletne projektno - tehničke dokumentacije za izgradnju novog objekta u okviru kompleksa na Vojvođanskoj ulici - rekao je za sajt Opštine Apatin direktor bolnice dr Dragan Rastović.

Dodao je da je kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima odobrila idejne projekte i predata je kompletna dokumentacija za odobrenje lokacijskih uslova. Trenutno se izrađuju projekti potrebni za dobijanje građevinske dozvole.

- Na osnovu svega navedenog, može se očekivati da bi građevinski radovi na realizaciji ove faze mogli da otpočnu do kraja 2020. godine. Ta faza bi podrazumevala rušenje objekta sadašnjeg Odeljenja za plućne bolesti i, nakon toga, započinjanje radova na izgradnji novog objekta. U novom objektu će biti smeštena sva odeljenja hirurških grana, predviđena je izgradnja i opremanje šest najsavremenijih operacionih sala, hiruške poliklinike sa kabinetima, Službe za radiološku dijagnostiku, a u podrumu je planirano smeštanje nove, savremene jedinice za centralnu sterilizaciju i bolničkog vešeraja - naveo je Rastović.

Da bi Odeljenje za plućne bolesti nesmetano funkcionisalo u ovom periodu, predviđa se njegovo preseljenje u postojeće kapacitete OB Sombor, ili ukoliko dobiju saglasnost od Ministarstva odbrane, u objekat nekadašnje Garnizonske ambulante, gde bi mogao biti premešten i ATD sa reumatološkom ambulantom, koji je sada dislociran od bolnice i nalazi se u centru grada u neuslovnoj zgradi koja je u vlasništvu grada Sombora.

- Nakon završetka prve faze, uslediće druga faza, koja je istog značaja kao i prva. Druga faza podrazumeva rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju sadašnjeg Hiruškog bloka, izgrađenog 1987. godine. Taj objekat će u budućnosti biti savremen internistički blok u kom će se, konačno, pod jednim krovom naći sva odeljenja i službe ove grane medicine, kao i njihova poliklinika i dijagnostika. U ovoj fazi najznačajnije će biti preseljenje na ovu lokaciju Odeljenja za neurologiju sa Apatinskog puta - rekao je Rastović.

Kako je reč o najvećem objektu u sklopu OB od skoro 16.000 m2, planira se da se u adaptirani internistički blok premesti i Služba bolničke apoteke i Tehnička služba, te da se formira i savremeni, objedinjen, hitan prijem pacijenata sa dve operacione sale za hitne intervencije i pratećim dijagnostičkim službama, kao i deo za dnevnu hospitalizaciju.

- Novi objekat i sadašnji hiruški blok će na tri etaže biti povezani toplim vezama što će dodatno olakšati rad i funkcionisanje svim, a naročito medicinskim radnicima, i značajnoj meri doprineti većem komforu pacijenata. Za vreme izvođenja radova druge faze skoro sva odeljenja će neometano funkcionisati u svojim sadašnjim prostorijama - istakao je Dragan Rastović.

U trećoj fazi predviđena je rekonstrukcija ostalih objekata u krugu, rušenje nelegalnih objekata kao i parterno uređenje celokupne parcele.

- Nakon okončanja sve tri faze planira se kompletno preseljenje svih preostalih odeljenja sa lokacije na Apatinskom putu u objekte na Vojvođanskoj ulici i objedinjavanje svih odeljenja u jednu funkcionalnu celinu što će doprineti boljem funkcionisanju, značajnim uštedama i podizanju kvaliteta zdravstvenih usluga na teritoriji Zapadnobačkog okruga - zaključio je Rastović.

Izvor: ekapija.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.