subota, 25 mart 2023 06:46

Otvaranje izložbe “Crteži i slike”, autora Miraša Vuksanovića u somborskom kulturnom centru

U petak, 31. 3. 2023. godine, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe „Crteži i slike“, autora Miraša Vuksanovića, s početkom u 19.00 časova.

Postavka izložbe trajaće do 22. 4. 2023. godine

Ponesi umetnost

Apstraktna poetika umetnika Miraša Vuksanovića u isto vreme računa i na lirski, intiman zapis sveta oko nas koji se uglavnom obraća netaknutoj, esencijalnoj strani bića. Za umetnikov rad potrebno je nekoliko komponenata: a) igra – koja nikada ne prestaje i prerasta u b) maštu koja opet složenim mehanizmima vodi do c) vremena i d) kreativnosti.

Ako imamo na umu tekući kontekst, umetnik operiše onim elementima koje su, na izgled, u posustajanju u vremenu sve veće eksploatacije instant posttehnoloških rešenja. Iz tog razloga Vuksanović ne odustaje od elemenata igre u bukvalnom smislu dok izvodi svoja dela. Pokret – kao osnovni element igre je vrlo važan za umetnikov potpis, a onda u tom potpisu se razotkrije i oblik simboličke pojavnosti među bogatim teksturama pigmenta i peska. Dalje, pokret predstavlja i egzistencijalistički potpis ovog umetnika u momentu permanentne statičnosti u prividnoj dostupnosti kojima smo svakodnevno izloženi putem pametnih uređaja. U svemu tome ima izvesnog istoricizma (apstraktni ekspresionizam) kada umetnih ne/namerno insistira na gestualnim slikarskim rešenjima čiji krajnji produkt nije mimezis, već umetničko delo usled pokreta kao takvog.

Ako govorimo o istorijskom kontekstu Vuksanovićevi radovi se nadovezuju za asocijativne enformelističke senzacije na kojima svako posebno doživljava realne odbleske u skladu sa intenzitetom sopstvene mašte i krativnosti. Čini se da to i jeste jedan od ciljeva umetnikovog potpisa – da iskoristi maksimalne mogućnosti tehnike ne bi li izrazio tananost sopstva, te dubinu ličnog iskustva. Crteži i slike umetnika Miraša Vuksanovića zasigurno tvore jedan magičan krug koji je nedodirljiv trivijalnosti, prijemčiv duši, te postojan u razigranosti.

Slađana Dragičević Trošić

Miraš Vuksanović (Sombor, 1975.)

Završio je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu odsek Scenografija/Slikarstvo.

Nakon toga odlazi u pozorište u Kapošvar na specijalizaciju u oblasti Scenografije.

Posle dve godine života i rada u Mađarskoj vraća se u Beograd i započinje rad najpre kao asistent scenografa a zatim i kao scenograf u Narodnom pozorištu u Beogradu. Paralelno sarađuje i sa drugim pozorištima.

Uporedo sa radom u pozorištu bavi se i slikarstvom kao i ilustracijom dečijih knjiga i časopisa (“Politikin zabavnik”).

Imao je četiri samostalne izložbe i učestvovao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnikje Nagrade za scenografiju u okviru festivala ,,Dani komedije” u Jagodini.

Dobitnik je Prve nagrade ,,Somborski salon“ 2021. godine.

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.