Šta treba da jedete, a šta ne ako ste prehlađeni i boli vas grlo: Izbegavajte napitak u kome su nas majke davile

Da li ste ikada primetili da se vaše zdravstveno stanje pogoršava ako jedete određenu hranu? Da vidimo šta je dobro da izbegavate, a šta se preporučuje ako ste prehlađeni.

Ako ste trenutno prehlađeni, ovo je spisak namirnica koje mogu da vam pomognu ili da vam pogošaju stanje, piše Aktivni.si.

Nadražen stomak

Ako imate iritiran stomak, možda nećete ništa da jedete, ali određena hrana može da vam smanjiti želudačnu kiselinu.

Najbolja hrana: krekeri i preste, pečeni tost, žitarice, supa, rezanci… Ciljajte na posnu hranu i hranu koja sadrži puno vode

Izbegavajte: masna, začinjena, slana ili prerađena hrana, kofein, alkohol, gazirana pića

Upaljeno grlo

Zimi ste se verovatno bar jednom suočili sa upalom grla, a postoje namirnice koje mogu da ublaže bol.

Najbolja hrana: tečnost (nezaslađeni čaj ili voda), tvrde bombone i pastile, krem supa, pire krompir, jogurt, umućena jaja

Izbegavajte: čips, orasi, granola, sok od pomorandže, sok od grejpfruta, i verovali ili ne izbegavajte i napitak u kome su nas majke davile, limunadu

Bol u mišićima (ili celom telu)

Hranljivi sastojak zavisi od uzroka bola. Magnezijum i kalcijum su korisni za bolove u mišićima koji nisu uzrokovani zdravstvenim stanjem.

Najbolja hrana: zeleno lisnato povrće, orasi, semenke, pasulj, žitarice, losos, jogurt

Izbegavajte: alkohol, kofein i hrana koja dehidrira organizam

Zapušen nos

Tokom prehlade, zapušen nos je stvar koja iritira.

Najbolja hrana: čaj od đumbira (đumbir sadrži antioksidante koji mogu pomoći kod prehlade), sok od jabuke i limuna

Najslabija hrana: ljuta i začinjena hrana, alkohol

Glavobolja

Kada vas boli glava, prvo popijte malo vode, čak i ako mislite da pijete dovoljno. Možda ćete osetiti bar malo olakšanja.

Najbolja hrana: tečnosti kao što je voda, kofein u izuzetno malim količinama i velike količine vode, hrana koja sadrži vodu

Izbegavajte: kofein u velikim količinama, veštačke zaslađivače, topljeni sir, vino, prerađeno meso.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.