Lekari ukazali na zastrašujuće simptome koji su najčešće potpuno bezopasni

Postoje simptomi koje nikako ne bi trebalo da ignorišete, ali i oni koji deluju zastrašujuće, a zapravo su potpuno bezopasni.

Lekari su ukazali na sledeće simptome:

Kratkoća daha

Nema sumnje da je veoma strašno kad ne možete da udahnete vazduh.

„Kratkoća daha može da bude zabrinjavajuća i neprijatna za brojne ljude i misle se da se radi o problemu povezanom sa srcem“, kaže dr Mahmud Kara, dodavši da je sa vašim srcem najverojatnije sve u redu.

„Najčešći uzrok kratkoće daha su stanja koja nisu nimalo ozbiljna, poput postnazalne sekrecije, refluksa kiseline ili napada panike”, objašnjava doktor.

Međutim, ukoliko mislite da je nešto ozbiljno, svakako kontaktirajte svoga lekara.

Bol u grudima

„Slično kao i kratkoća daha, bol u grudima može da bude alarmantna jer većina odmah pomisli na srčani udar. Ipak, baš kao i kod kratkoće daha, češći uzroci bola u grudima su mišićno-koštani bol, napadi panike ili refluks kiseline“, kaže dr Kara.

Ipak, sa klinike Mejo poručuju da ako iskusite neobjašnjiv bol u grudima, pozovete Hitnu pomoć.

„Ne treba da se osećate neprijatno ako se ne radi o srčanom udaru. Čak i ako je uzrok neki drugi, lekar mora odmah da vas pregleda“, poručuju sa klinike Mejo.

Lupanje srca

Kao i bol u grudima, lupanje ili preskakanje srca može da bude alarmantno. Ali kao i kod bola u grudima, lupanje srca nije uvek pokazatelj problema sa srcem.

„Često sam imao iskustva u kojima su pacijenti osećali palpitacije u kontekstu teskobe, pa su otišli u Hitnu pomoć gde su utvrdili da je u pitanju napad panike“, kaže psihijatar dr Brus Basi.

Palpitacije mogu da budu prouzrokovane brojnim razlozima koje lekar Hitne pomoći ne bi označio zabrinjavajućim, poput preuranjene kontrakcije atrijuma“, dodaje dr Basi za Best Life.

„Naravno, ako su simptomi novi, menjaju se ili su povezani sa drugim simptomima, posetite lekara“, savetuje psihijatar.

Utrnulost ili trnci u rukama i nogama

„Utrnulost i/ili slabost na jednoj strani tela često mogu da budu pokazatelji moždanog udara, zbog čega ljudi pogrešno zamene utrnulost ili trnce u ekstremitetima (prstima ili stopalima) sa simptomima moždanog udara“, objašnjava dr Kara.

Međutim, „u većini medicinskih događaja koji nisu ozbiljni, ova utrnulost ili trnci mogu da budu povezani sa perifernim neurološkim stanjima, poput uklještenja živca.”

„Ako ste zabrinuti zbog bilo kog zdravstvenog simptoma, najbolje je da se odmah posavetujete sa lekarom“, savetuje dr Kara.

Izvor: N1

Slobodno vreme

Lifestyle

Ministar je rekao da problemi koji su uočeni kod dece nisu nerešivi. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.