Ovo su znakovi bolesne jetre, a pojavljuju se na našoj koži, tvrde doktori Ovo su znakovi bolesne jetre, a pojavljuju se na našoj koži, tvrde doktori

Ovo su znakovi bolesne jetre, a pojavljuju se na našoj koži, tvrde doktori

Jetra je ključni organ za probavljanje hrane i oslobađanje tela od toksičnih stvari. Kako navodi Klinika Mayo, bolesti jetre mogu biti nasledne, ali i uzrokovane raznim faktorima koji oštećuju jetru, poput virusa, konzumiranja alkohola ili gojaznosti.

Tokom određenog vremena, tegobe koje oštećuju jetru, a ne leče se, mogu dovesti do otkazivanja jetre, stanja opasnog po život.

Upravo je zbog toga, upozoravaju lekari, potrebno na vreme prepoznati simptome koji ukazuju na bolesnu jetru, a neki od njih pojavljuju se na našoj koži, prenosi N1 Hrvatska.

To su:

žutica
svrab kože
osip
sklonost modricama
deformacija noktiju
tačkaste crvene mrlje iz kojih se šire krvne žilice nalik paukovoj mreži

Svaki od ovih simptoma ukazuje na to da je potrebno potražiti lekarsku pomoć jer, iako nije nužno, ove pojave često ukazuju na bolesti jetre.

Naprimer, žutica često zna biti znak hepatitisa ili ciroze, svrab kože često upućuje na holestazu, dok deformacija noktiju uglavnom ukazuje na hroničnu bolest jetre.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.