Pored vode: Koju još tečnost je važno da unosimo u telo kada je veoma vruće?

Svi to već dobro znamo, ali uvek je dobro podsetiti se na važnost unosa dovoljno tečnosti tokom velikih vrućina. To se pre svega odnosi na konzumaciju većih količina vode i lakših napitaka poput nezaslađenih sokova, dok kofein i alkohol treba izbegavati.

Pored vode, pri visokim temperaturama, kada se obilno znojimo, važno je obratiti pažnju i na povećan unos elektrolita, na primer konzumiranjem sportskih, odnosno izotoničnih i energetskih napitaka. Pojačano znojenje dovodi do toga da telo gubi vodu, ugljene hidrate i elektrolite (posebno natrijum), koje treba nadoknaditi, piše Zadovoljna.hr.

Elektroliti su supstance neophodne za funkcionisanje nervnog sistema i regulaciju nivoa telesnih tečnosti. Neophodni su za pravilno funkcionisanje svih ćelija u telu i igraju ključnu ulogu u regulisanju pH vrednosti u telu, pravilnom funkcionisanju mišića i prenosu nervnih signala. Elektroliti mogu nositi pozitivna ili negativna električna naelektrisanja, a najvažniji elektroliti za ljudsko telo su kalcijum, magnezijum, kalijum, natrijum i hloridi.

Unos elektrolita će smanjiti osećaj umora i iscrpljenosti koji često dolazi sa visokim temperaturama, a simptomi nedostatka elektrolita u telu su grčevi u nogama, glavobolja i nesanica.

Pored određenih napitaka, elektroliti se mogu nadoknaditi konzumiranjem određenih namirnica, koje uključuju:

sveže voće kao što su limuni, pomorandže, jagode, bobice, ananas, lubenice, breskve, grožđe
sveže povrće kao što su spanać, kelj, kupus, paradajz, blitva, kelj, paprika i krompir
mleko, sir i drugi mlečni proizvodi orasi, semenke i žitarice.

izvor:danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.