Pet saveta za zdravo leto – kako unaprediti mentalno zdravlje

Činjenice i saveti za zdravo leto.

Činjenica broj 1: Povećana anksioznost može biti izazvana toplim vremenom.

Fizički simptomi kao što su znojenje, navala toplote, bol ili nelagodnost u grudima, vrtoglavica, mučnina, mogu se pojaviti tokom leta.

Savet: U slučaju velike vrućine i visoke vlažnosti vazduha ostanite u zatvorenom uz adekvatnu hidrataciju. Ukoliko imate probleme sa anksioznošću, razgovarajte sa zdravstvenim radnicima.

Činjenica broj 2: Boravak na otvorenom ima mnoge zdravstvene prednosti – odličan je način za druženje, smanjuje izolaciju i poboljšava mentalno zdravlje.

Pravilno izlaganje sunčevoj svetlosti obezbeđuje dovoljnu količinu vitamina D, umanjuje anksioznost, poboljšava pažnju i doprinosi boljem spavanju.

Savet: Odličan cilj za zdravo leto je najmanje 150 minuta aerobne fizičke aktivnosti svake nedelje.

Ovo u proseku iznosi 30 minuta dnevno, 5 dana u nedelji. Redovno vežbanje smanjuje nivo anksioznosti i popravlja raspoloženje.

Organizujte događaje i okupljanja sa prijateljima, porodicom, rođacima, koji uključuju i fizičku aktivnost (šetnja obližnjom stazom, timske igre, plivanje itd.). Takođe, i radne aktivnosti i pomoć u obavljanju fizičkih poslova mogu biti ispunjavajuće i blagotvorno uticati na mentalno zdravlje.

Iskoristite ovo leto da se okušate u nečem novom – planinarenju, baštovanstvu, vežbama ili plesu na otvorenom, fotografiji. Ne samo da će vas zaokupiti, već ćete možda pronaći i novu strast.

Činjenica broj 3: Iako društveno poređenje može biti korisno za motivisanje pozitivnih promena, u nekim slučajevima može postati štetno za mentalno zdravlje.

Leto može biti posebno izazovno kada je u pitanju društveno poređenje npr. sa onima koji imaju „savršeno“ telo na plaži, aktivan društveni život, sjajne avanture i luksuzne odmore. Poređenje sa drugima može doprineti nezdravim obrascima ili poremećajima ishrane, lošem samopoštovanju i depresivnim osećanjima.

Savet: Pokušajte da postavite realne ciljeve i izbegnete poređenja sa drugima.

Odmor ne mora da bude dugačak a putovanja daleka – i kratak odmor može da vam pomogne da se oslobodite stresa, popravite raspoloženje, smanjite anksioznost i poboljšate opšte blagostanje.

Činjenica broj 4: Zdrava ishrana utiče na fizičko i na mentalno zdravlje.

Neke od prednosti zdrave ishrane su snažniji mišići, čvršće kosti, bolji imunitet, bolje varenje i postizanje i održavanje odgovarajuće telesne težine. Pored toga, hrana utiče i na raspoloženje.

Savet: Iskoristite sveže sezonske namirnice – bogat je izbor voća i povrća.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama je dobar izbor za raspoloženje (losos, lanene i čia semenke, soja). Izbegavajte visokokalorične, slatke i masne poslastice.

Činjenica broj 5: Toplota i alkohol mogu biti opasna kombinacija!

U ovim situacijama ne samo da postoji veći gubitak tečnosti usled obilnijeg znojenja, već se javlja i dodatni gubitak tečnosti sa češćim mokrenjem i dehidratacijom usled konzumiranja alkoholnih pića. Ova kombinacija može dovesti do dehidratacije ili toplotnog udara.

Savet: Izbegavajte upotrebu alkohola (posebno u vrućim danima) i uzimajte dovoljno vode. Koristite sveže isceđene napitke od voća i povrća.

izvor:danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.