Dr Perišić kaže da je OVO JEDINI NAČIN da sprečite DIJAREJU i probleme sa varenjem NA LETOVANJU: "Zovu me iz Hurgade, žale se na stomak, A JA IM KAŽEM..."

Bliži se sezona letovanja, a kako su brojne zemlje ukinule mere protiv širenja kovida, koje su dosada važile na granicama, putovanja su još lakša. Međutim, zdravstveni problemi, a među njima i problemi sa varenjem, mogu da pokvare odmor. Mogu, ali ne moraju, a naš čuveni prof. dr Vojislav perišić, gastroenterolog, savetuje kako da se spreči ova neprijatna pojava.

"Tri dana pre polaska na put uzeti probiotik, ja sam skoro razmišljao koji probiotik... Može da bude i onaj standardni, ali u mega dozi", rekao je profesor Vojislav Perišić danas gostujući u emisiji "Jutro" na TV PRVA.

"Ljudi se ZALUĐUJU pričama o MEDU, malo morgen deluje": Dr Perišić otkrio ČIME treba započinjati dan, a evo šta kaže za KAFU i RAKIJU u kombinaciji
Objasnio je zatim šta to znači mega doza: "Imate nekoliko mega doza: 20 milijardi po kapusli ili kesici, 35 milijardi i 55 milijardi. Svakako bih savetovao da se, ako se ide u zemlju visokog rizika, uzima ultrastrong doza od 55 milijardi".

Ovom ultrastrong količinom se ne ostavlja mesta u našem organizmu za patogenu bakteriju, dodao je dr Perišić, a zatim napomenuo da je pitanje "koliko probiotika dnevno" evolvirajući subjekt, pa se tako u preporukama išlo i od dva probiotika dnevno, preko tri doze do čak pet probiotika na dan (u zavisnosti od težine zdravstvenog problema).

Istakao je da se mega doze probiotika mogu uzimati i tokom letovanja kao i da taj savet važi i za decu i za odrasle.

"Nećemo pogrešiti i nemojte se plašiti", poručio je i dodao da se određenim količinama zapravo samo popunjavaju receptorna mesta za patogene.

"Enterofuril, jedno antibakterijsko i antivirusno hemijsko jedinjenje koje se ne apsorbuje, a koje ima vrlo visoku koncentraciju u našim crevnim sokovima, pa kad uđe bakterija, ona nema sposobnost da uđe u zid nego biva uništena. To treba uzimati pre odlaska u zemlje visokog rizika", naglasio je.

Njegov savet je i da se ruku obavezno peru pre jela, ali i da se pažljivo bira hrana: "posno mleko, posni sir, zeleniš, paradajz, rotkvice, zelena salata, mladi luk. Jedan paradajz ima više vitamina C od jednog limuna, a to je antiupalni vitamin".

Šta ukoliko ipak dođe do zdravstvenih smetnji?
"Ja ću reći, mnogi će sada da me stave u top, što bi rekli. Mene zovu prijatelji iz Hurgade: "Stigli smo tamo, imamo pet proliva danas i boli stomak, šta da radimo? Temperaturica je laka". Reko’ ponesite antibiotik (antibiotik druge generacije drugoj generaciji fluorohinolonskih antibiotika), to su tablete koje ubijaju sve enteralne patogene i popijte na 12 sati po dve. Posle treće doze, kunem vam se Bogom, sve je gotovo. To je terpaija za odrasle i za decu", istakao je.

Navalite na giros
Profesor je imao još nekoliko preporuka kada je u pitanju hrana pa je tako naglasio da se voće iz hotela dodatno pere, a da se giros slobodno jede.

"Giros se sprema na temperaturi od 900 stepeni, ubija svaku bakteriju. I naravno, voće prati, prati, prati... I da pripremaju sezonsku salatu na licu mesta kuvari koji imaju rukavice. Biti oprezan sa kuvanom hranom koja stoji", zaključio je.

izvor:zena.blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Harijeta Simić (41), kojoj je umetničko ime Harina, preminula je juče. Harina je preminula u Smederevu u bolni...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.