Čaj od borovnice – za šta je sve delotvoran?

Šumska borovnica (Vaccinium myrtillus L.) je žbun sa golim uglastim granama visine do 30-40 cm. Listovi su okruglasto jajasti ili okruglasto eliptični, sitno nazubljeni po obodu i na vrhu zašiljeni.

Cvetovi su u pazuhu listova, pojedinačni, oboreni nadole, crvenkasti do zelenkasti. Plod je bobica, plavocrne boje. Raste u planinama srednje i južne Evrope, Skandinavije i Sibira, u četinarskim i četinarsko-lišćarskim šumama. Kao lekoviti deo biljke koriste se osušen list (Myrtili folium) i osušen plod (Myrtili fructus)

Čaj od lista borovnice (Myrtilli folium) deluje umirujuće u slučajevima lakših oblika proliva i upalnih procesa na debelom crevu. Preporučuje se i dijabetičarima. Čaj od lista borovnice pospešuje mokrenje i antiseptik je.

Upotreba ploda: Čaj od osušenih bobica ploda se koristi u terapiji nespecifičnih, akutnih, dečijih proliva. Koristi se i za ispiranje kod upala usta i grla. Prijatan je i osvežavajući čaj, koji se može piti tokom cele godine za jačanje imuniteta.

Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu do dve kafene kašičice usitnjenog ploda preliti sa 250ml hladne vode i ostaviti da odstoji najmanje sat do dva (može i preko noći) Zagrejati do ključanja, sud poklopiti, ostaviti da stoji 3-5 min, procediti i piti. Čaj od lista se priprema slično kao i slični čajevi, prelivanjem ključale vode preko jedna kašike osušenog lista.

izvor:danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako je dobro poznato da je previše soli nezdravo, ne treba je potpuno eliminisati. Telu je potreban natrijum, a određen...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.