Divlja jabuka – rudnik vitamina

Stablo divlje jabuke (Malus sylvestris Mill. Rosaceae) najčešće dostiže visinu od 3-4 metra, kora joj je siva i ispucana, krošnja široka i gusta.

Dvopolni cvetovi su beli ili ružičasti, a plodovi okrugli, jestivi, malo oporog i kiselkastog ukusa. Raste u srednje-evropskim svetlim, listopadnim šumama.

Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen plod.

Hemijski sastav: Plod divlje jabuke sadrži vitamine A i B uz veliku količinu vitamina C, zatim pektine, šećere, celulozu; jabučnu, ćilibarnu, oksalnu i limunsku kiselinu, mineralne materije i manje količine tanina. Jedinstven ukus čaja od ploda divlje jabuke čini ga prijatnim i osvežavajućim napitkom tokom čitave godine, bilo da se koristi topao, u hladnim mesecima, ili ohlađen, uz kockice leda, kao „ledeni čaj“.

Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašiku sušenog ploda divlje jabuke preliti sa 200ml hladne vode, kratko prokuvati i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti 2-3 puta dnevno.

izvor:danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Naučnici su prvi put otkrili pećinu na Mesecu. Najmanje 100 metara duboka, smatra se da bi mogla da bude idealno mesto d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.