Glavni simptomi omikrona, jedan se bitno razlikuje od dosadašnjih sojeva

S pojavom novog soja, omikrona, glavno pitanje je koliko je zarazniji u odnosu na druge sojeve. Do sada je omikron otkriven u 63 zemlje sveta, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da će u zaraznosti premašiti delta soj. Izgleda da su stručnjaci manje zabrinuti zbog ozbiljnosti i simptoma omikrona.

Iz SZO su rekli da je omikron blaži u odnosu na delta varijantu.

„Još uvek su ograničeni podaci koje imamo o omikronu. Iako preliminarna istraživanja iz Južne Afrike kažu da je manje opasan od delte, a svi slučajevi zabeleženi u Evropi bili su ili blagi ili asimptomatski, još je nejasno koliko bi omikron mogao da bude manje zarazan. Potrebno je više podataka da bismo razumeli koliko je ozbiljan“, rekli su iz SZO.

I dok novi soj, pun mutacija, jeste zarazan, simptomi su za sada blagi. Jedan od glavnih znakova zaraze omikronom jeste bol u telu. Prema rečima lekara opšte prakse dr Unbena Pilaja iz Južne Afrike, noćno znojenje praćeno jakim bolovima u telu moglo bi da ukaže na zarazu omikronom.

Bol u telu je znak infekcije. To je znak upale koju pokreće vaš imunski sistem, dok se bori protiv stranog patogena. Iako je infekcija prethodnim sojevima mogla da prouzrokuje bol u telu, ipak je bila ređa od, na primer, temperature i kašlja.

Jedan od najpoznatijih simptoma kovida-19 je gubitak čula mirisa i ukusa, ali kako kaže dr Anželik Kuce, doktorka koja je prva otkrila omikron soj, gubitak čula mirisa i ukusa kod novog soja nije tako čest.

Blaga temperatura, jak bol u telu, umor, grebanje u grlu umesto grlobolje, kao i noćno znojenje neki su od uobičajenih simptoma omikrona, prenosi Times of India.

Osim toga, kovid-19 uopšteno napada sistem organa za disanje i te teške infekcije mogu da prouzrokuju uporan suvi kašalj, otežano disanje, bol u prsima i nizak nivo kiseonika u krvi, što nikako ne bi trebalo da ignorišete.

izvor:rs.n1info.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.