Šta je D-dimer i zašto je bitan kod kovida-19: Evo na šta sve ukazuju njegove povišene vrednosti

- D-dimer je parametar koji ima takozvanu negativnu prediktivnu vrednost što znači da ako pacijent ima vrednost D-dimera u okvirima referentnih vrednosti, kod njega možemo sa sigurnošću isključiti postojanje tromboze u tom trenutku - kaže za Telegraf mr ph. Sonja Šuput medicinski biohemičar, u Adžibadem Bel Medicu
Jedan od veoma bitnih parametara koji se testira kod utvrđivanja kovid-19 infekcije kroz analizu krvi jeste D-dimer.

Šta je D-dimer, šta pokazuje i zašto je posebno važan, kada utvrđujemo postojanje simptoma određene bolesti, a naročito prisustvo korona virusa u krvi, objašnjava medicinski biohemičar, mr ph. Sonja Šuput.

- D-dimer je razgradni produkt fibrina. A fibrin je protein koji izgrađuje krvni ugrušak, tako da što je izmerena vrednost D dimera u uzorku krvi pacijenta viša, veća je i količina prisutnog fibrina - kaže za Telegraf Sonja Šuput medicinski biohemičar u Acibadem Bel Medic klinici.

Ona objašnjava da se povišene vrednosti D-dimera viđaju u fiziološkim ( trudnoća ) i patološkim stanjima ( tromboza, maligne bolesti, trauma, sepsa, postoperativno ).

- Najveći značaj ima određivanje D-dimera kod sumnje na postojanje tromba. D-dimer je parametar koji ima takozvanu negativnu prediktivnu vrednost što znači da ako pacijent ima vrednost D-dimera u okvirima referentnih vrednosti, kod njega možemo sa sigurnošću isključiti postojanje tromboze u tom trenutku - navodi sagovornica Telegrafa.

Mr Šuput ističe da je kovid-19 kompleksna bolest kod koje može postojati i poremećaj koagulacije, izazvan patološkim procesima u krvnim sudovima, pa se vrlo često kod ovih pacijenata određuje i vrednost D-dimera.

- Nazalost, D-dimer je nespecifičan parametar i pozitivni reaktant “akutne faze” što znači da može da ima povišene vrednosti u bilo kojoj akutnoj situaciji, a kovid -19 je svakako bolest koja se karakteriše akutnom fazom, pa se na osnovu njegove povišene vrednosti ne može sa sigurnošću zaključiti o kakvom je poremećaju reč - navodi Šuput.

Ona ističe da kod kovid -19 infekcije povišene vrednosti D-dimera mogu ukazati na lošiju prognozu i ozbiljniji tok bolesti i to je razlog zašto se vrednost D-dimera određuje kod ovih pacijenata.

- Vrednosti D-dimera kod pacijenata koji imaju Covid 19 infekciju se kreću u širokim rasponima. Povišena vrednost sama po sebi ne znači mnogo ali je svakako treba pratiti. Ono što može da ukaže na pogoršanje bolesti je nagli skok vrednosti D-dimera kod pacijenata kod kojih je do tada bio normalan ili umereno povišen, a sve u skladu sa godinama starosti pacijenta - dodaje mr Šuput.

Ona naglašava da je najvažnije je da ordinirajući lekar tumači rezultat D-dimera uz rezultate svih ostalih diganostičkih procedura i nalaze do kojih je došao pregledom pacijenta.

- Ono što dodatno otežava situaciju kada je tumačenje vrednosti D-dimera u pitanju su i brojni uticaji koji se mogu desiti u preanalitičkoj fazi laboratorijskog ispitivanja odnosno tokom uzimanja uzorka krvi, transporta i obrade tog uzorka. Zato svaki rezultat koji nije u skladu sa kliničkom slikom pacijenta treba proveriti određivanjem D-dimera u novom uzorku krvi - kaže Šuput.

Ona objašnjava da kod kovid- 19 infekcije umereno povišene vrednosti D-dimera mogu samo biti znak akutne faze bolesti.

- Vrednosti D-dimera koje su višestruko uvećane u odnosu na gornju granicu referentnih vrednosti, ukazuju na verovatno postojanje patoloških procesa vezanih za endotel krvnih sudova i mogući nastanak tromboze. Ordinirajući lekar mora da proceni da li je kod takvih pacijenata potrebno uvesti antikoagulantnu terapiju - kaže biohemičar, me Šuput.

Ona naglašava da je ovo najvažnija uloga određivanja D-dimera kod pacijenata sa kovid- 19 infekcijom.

- Naravno, za donošenje kvalitetnog i ispravnog kliničkog zaključka na osnovu izmerene vrednosti D-dimera, potrebno je znati i uzeti u obzir sve faktore o kojima smo ovde govorili. Takođe, postoje brojne metode određivanja D-dimera pa je teško porediti rezultate dobijene u različitim laboratorijama. Zato savetujemo pacijentima da vrednosti D-dimera uvek budu određivane u istoj laboratoriji - ističe Šuput.

Ona poručuje da pacijenti ne bi trebalo samoinicijativno da se podvrgavaju testiranju D-dimera, kao ni da donose zaključke o svom stanju i potrebnoj terapiji na osnovu dobijenih vrednosti.

izvor:telegraf.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.