Savlada vas iznenadni bes, rado biste popili još koju čašicu „žestine“, niko vam ne treba, vi sve možete sami... Oprezno, možda ste pravi primer muškarca obolelog od depresije! Ne čekajte, potražite pomoć, brinite o svom zdravlju

Ne možete da spavate, imate slab apetit ili suprotno, jedete prekomerno, ljuti ste na sve, razdražljivi ste, imate napade besa, vi sve znate i ne treba vam ničija pomoć, sve možete sami, ali ste istovremeno nezadovoljni jer je sve na vama, pritisak raste, non-stop ste pod stresom, sve češće posežete za čašicom neke „žestine“...

Ako imate izražen bar neki od ovih simptoma, onda ste na putu da obolite od depresije. Ne, nije depresija „rezervisana“ samo za „slabiji pol“, naprotiv, od nje sve češće obolevaju i muškarci. Prema podacima koji su trenutno dostupni, svaka peta žena i svaki deseti muškarac u toku života bar jednom upadne u depresiju.

Za razliku od depresivnih žena, koje se povlače u sebe, muškarci glume snagu, ne dozvoljavaju da priznaju ni sebi ni drugima da sa njima „nešto nije u redu“, depresiju i ne pominju kao mogućnost. Tek kada i oni dođu u fazu da se izoluju, da tvrde kako im niko ne treba, istovremeno omalovažavajući sebe, počinju da strahuju od neuspeha, postaju sve nesigurniji i na kraju izgube i volju za vođenjem ljubavi, obrate se lekaru. Po pravilu, prvo urologu, jer njima ne pada na pamet da mogu da obole od depresije.

Tek kada lekari prepoznaju bolest i upute ih kod stručnjaka, muškarci polako počinju da se „otvaraju“. Uzrok pojave bolesti može biti različit, od prevelikih očekivanja, pritiska, stresa tokom studiranja, bolnog raskida, gubitka voljene osobe do saznanja da su oboleli od neke teške bolesti poput kancera. Od depresije mogu oboleti mladi, muškarci srednjeg doba, pa i stariji, nema pravila. Važno je samo prepoznati bolest i otpočeti lečenje.

U slučaju da se depresija ne prepozna, muškarci obično „zaglave“ u alkoholizmu, postanu zavisnici od nikotina, televizije ili se okrenu nekoj drugoj vrsti zavisnosti. Zato je i najbitnije prepoznati depresiju kod muškaraca.

Okrenite se oko sebe, pogledajte svoje rođake i prijatelje, iako deluju jako, možda je ta njihova snaga na staklenim nogama. Analizirajte i sebe, priznajte sebi neku slabost, potražite pomoć. Ako primetite kod nekog drugog ili kod sebe tugu bez „pokrića', loše raspoloženje, iznenadni bes, neke nepromišljene postupke, premor, smanjen libido, zavisnost od alkohola ili drugih opijata, ne oklevajte, potražite pomoć. Lečenje možda neće biti kratkotrajno, ali može da bude uspešno. Uz stručnu pomoć naučićete da prevaziđete sve prepreke koje su vam ranije izgledale nepremostive. Pomozite sebi i drugima – brinite o svom zdravlju, jer koliko god da ste jaki i vama je nekada potrebna pomoć.

izvor:blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.