Pojavila se nova varijanta korone: Ovo su četiri glavna simptoma i kažu da će vladati tokom jeseni i zime

Ljudi su počeli da obolevaju od nove varijante kovida, a naučnici smatraju da bi ona uskoro mogla postati dominantna.

Nova varijanta nazvana je XEC, ustanovljena je u Nemačkoj u junu, a nakon toga se pojavila u Velikoj Britaniji, SAD-u, Danskoj i još nekoliko drugih zemalja, piše „BBC“.

Ustanovljeno je da XEC ima neke nove mutacije koje bi ovoj varijanti mogle da pomogenu da se tokom jeseni, iako stručnjaci smatraju da bi vakcina mogla pomoći u sprečavanju težih slučajeva.

Profesor Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetu u Londonu, rekao je da bi XEC mogao da postane dominantna podvarijanta tokom zime.

Četiri najčešća simptoma

Simptomi koje imaju obolevaju od varijante XEC slični su onim simptomima koji se javljaju kod prehlade i gripa, kao i ranije, a četiri su najčešća: visoka temperatura, bolovi, umor i kašalj ili upala grla.

Većina pacijenata osećalo se bolje nekoliko nedelja nakon što su se zarazili, ali oporavak može da potraje duže. Analitičar koji analizira podatke o kovidu, Majk Hani, ističe da je došlo do snažnog rasta broja obolelih od varijante XEC u Danskoj i Nemačkoj.

Istovremeno, sprovodi se manje rutinskih testiranja nego ranije, pa je teže saznati koliko je kovid zaista prisutan. Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) kaže da je normalno da virusi mutiraju i menjaju se.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Ono što se u prodavnicama prodaje kao ulje od tartufa, uglavnom nema mnogo veze s ovim vrstama gljiva. Štaviše, neretko ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.