Koje vrste suplemenata magnezijuma postoje i u čemu je razlika?

Magnezijum je mineral neophodan za zdrave mišiće, nerve, kosti i nivo šećera u krvi. Ako ne unosite dovoljno magnezijuma tokom dužeg vremena, možda ćete biti izloženi većem riziku od zdravstvenih problema kao što su srčani udar, moždani udar, dijabetes ili osteoporoza.

Ukoliko razmišljate o suplementima magnezijuma, imajte na umu da postoje različite vrste magnezijuma sa različitim namenama. Samim tim i odgovor na pitanje koji je magnezijum najbolji zavisi od vaših potreba i stanja koja tretirate.

Magnezijum glicinat

Magnezijum glicinat je visoko bioraspoloživi oblik magnezijuma napravljen od magnezijuma i aminokiseline glicinata. Smatra se jednim od najbolje apsorbovanih oblika magnezijuma.

Efikasan je za lečenje niskih nivoa magnezijuma, dobro se podnosi i manje je verovatno da će izazvati gastrointestinalne neželjene efekte od drugih oblika, kao što su magnezijum oksid i magnezijum sulfat. Starija istraživanja sugerišu da magnezijum glicinat može biti od pomoći za poboljšanje simptoma depresije.

Magnezijum citrat

Magnezijum Citrat je jedan od najpopularnijnih suplemenata ovog tipa. Reč je o obliku magnezijuma koji je vezan sa limunskom kiselinom koja se prirodno nalazi u citrusnom voću i daje kiselkast ukus. Obično se uzima oralno da bi se nadoknadio nizak nivo magnezijuma. Zbog svog prirodnog laksativnog efekta, ponekad se koristi i u većim dozama za lečenje zatvora.

Magnezijum oksid

Magnezijum oksid je so koja kombinuje magnezijum i kiseonik. Prirodno formira belu, praškastu supstancu i može se prodavati u obliku praha ili kapsula. Ova vrsta se obično ne koristi za sprečavanje ili lečenje nedostataka magnezijuma, jer neke studije navode da se slabo apsorbuje u digestivnom traktu. Umesto toga, češće se koriste za ublažavanje neprijatnih simptoma za varenje, kao što su žgaravica, loše varenje i zatvor.

Magnezijum hlorid

Magnezijum hlorid je magnezijumova so koja uključuje hlor – nestabilan element koji se dobro vezuje sa drugim elementima, uključujući natrijum i magnezijum, da bi formirao soli. Dobro se apsorbuje u digestivnom traktu, što ga čini odličnim višenamenskim dodatkom. Možete se koristiti za lečenje niskih nivoa magnezijuma, a najčešće se uzima u obliku kapsula ili tableta, ali može biti i sastojak proizvoda kao što su losioni i masti.

Magnezijum laktat

Magnezijum laktat je so koja nastaje kada se magnezijum vezuje sa mlečnom kiselinom. Često se dodaje da bi se hrana obogatila magnezijumom. Magnezijum laktat je efikasan kao dodatak ishrani i verovatno nežniji za probavni sistem. Možda je pogodnije za one koji ne tolerišu druge oblike ili moraju da uzimaju posebno velike doze.

Magnezijum sulfat

Kada se magnezijum, sumpor i kiseonik kombinuju, formiraju magnezijum sulfat, koji izgleda slično kao kuhinjska so. Često se koristi za opuštanje mišića kako bi se ublažio stres. Kao so, može se rastvoriti u vodi za kupanje.

Kada i koliko dugo se pije magnezijum?

Gornja granica za unos magnezijuma kroz suplemente je 320 miligrama dnevno. Gornja granica za suplemente je niža nego preporučena doza magnezijuma, jer ćete kroz hranu takođe uneti određenu količinu magnezijuma, obzirom da je prisutan u velikom broju namirnica.

Iako unos velikih količina magnezijuma kroz hranu, ne predstavlja rizik za zdrave ljude, unos velikih količina putem suplemenata može dovesti do mučnina, dijareje i slabosti mišića.

Generalno se smatra da nije štetno unositi suplemente magnezijuma svakog dana, ali svakako bi trebalo da se pridržavate upustava sa pakovanja i konsultujete svog lekara.

Takođe, preporuka je da se obratite lekaru i kada budete birali koji tip magnezijuma želite da unosite kroz suplemente, kao i oblik u kojem ćete ga unositi – u tečnom stanju, u prahu ili u tabletama.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako se do sada smatralo da je idealna telesna temperatura 36,6 stepeni Celzijusa, poslednja istraživanja naučnika pokaz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.