Da li kofein pomaže kod glavobolje?

Mnoge od nas pokreće kofein - nekoliko šoljica kafe, gazirani sok za ručak i možda energetski napitak kada smo stvarno opterećeni i treba nam podsticaj.

Ali šta ako vam glava lupa i pulsira? Da li kofein pomaže kod glavobolje?

Da i ne, piše N1 Zagreb. Nešto kofeina može da pomogne u sprečavanju nekih vrsta glavobolja. Ali, koliko bi trebalo da ga popijemo?

Specijalista za glavobolje Emad Estemalik, objašnjava za Klivlend klinik koja je tačna količina kofeina i kako može da pomogne kod određenih vrsta glavobolja.

Istraživanja pokazuju da oko 100 do 150 miligrama kofeina (što je ekvivalentno maloj šaljici kafe) pomaže u smanjenju pa čak i sprečavanju glavobolja. Zahvaljujući tome kako kofein sužava krvne sudove u vašem mozgu, objašnjava dr Estemalik.

Međutim, previše kofeina može da ima suprotan efekat i da dovede do glavobolje. Takođe, glavobolju možete da osetite i ako naglo prestanete da uzimate kofein ili ne održavate isti nivo kofeina tokom dana.

Estemalik kaže da, iako je važno usredsrediti se na količinu kofeina koju konzumirate, takođe bi trebalo da izbegavate kofein kasno popodne ili noću.

Kofein može da pomogne kod tenzijskih glavobolja i migrenskih glavobolja. Ali kada su u pitanju klaster glavobolje – kofein ne pomaže. Kofein neće pomoći ni kod sinusne glavobolje.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Dr Debora Li, ginekolog, kaže da od sto ljudi kod kojih je dijagnostikovan kancer, njih 38 će patiti od umerenog do jako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.