Kako izgledaju mladeži kad imaš rak kože: Pogledajte ove slike i simptome koji se ne primete odmah

Melanom je najređi oblik raka, ali i najopasniji. U nastavku pogledajte kako da prepoznate kada su mladeži opasni.

Pošto se mnogi melanomi razvijaju na koži gde su vidljivi, postoji velika šansa da se rano otkriju. Redovni pregled kože na nove ili neobične izrasline ili promene u postojećim mladežima je od ključnog značaja.

Ako naiđete na nešto sumnjivo, trebalo bi da se obratite svom lekaru opšte prakse, dermatologu ili zdravstvenom radniku koji je kvalifikovan da dijagnostikuje melanom.

Većina mladeža je bezopasna. Normalni mladež je uglavnom ujednačene boje (braon, crn ili žuti) i manji je od 6 mm u prečniku (otprilike veličine gumice za olovku). Mogu biti ravni ili reljefni i uglavnom se ne menjaju tokom vremena.

Melanom čini oko 1 posto svih karcinoma kože, ali je odgovoran za većinu smrtnih slučajeva od raka kože, podaci su Američkog društva za rak.

Rani simptomi melanoma

Ključ za rano otkrivanje melanoma je znati šta tražite i gde da tražite. Ovo nije uvek lako, jer melanom može odlično da se sakrije. Može da izgleda kao staračka pega, modrica, ranica, cista, ožiljak ili tamna linija ispod noktiju. Možda ne osećate melanom, ali ponekad može da svrbi, boli ili krvari.

ABCDE metoda može da vam pomogne da utvrdite da li abnormalni rast kože može biti melanom:

A je za asimetriju (asymmetry): Da li mladež izgleda drugačije na svakoj polovini?

B je za ivicu (border): Da li su ivice nazubljene ili nepravilne?

C je za boju (color): Da li je vaša lezija neujednačene boje sa mrljama crne, braon i žute boje?

D je za prečnik (diameter): Da li vaša lezija postaje sve veća?

E je za razvoj ili povećanje (evolving): Da li se vaša lezija promenila u veličini, obliku ili teksturi u poslednjih nekoliko nedelja ili meseci?

Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, ili čak samo „možda“, posetite dermatologa za odgovarajuću procenu. Jedini način da budete sigurni da li je mladež melanom jeste da posetite lekara.

Drugi simptomi melanoma mogu da uključuju:

  • Rane koje ne zarastaju
  • Pigment, crvenilo ili otok koji se širi izvan granice tačke na okolnu kožu
  • Svrab, osetljivost ili bol
  • Promene u teksturi ili ivicama, curenje ili krvarenje iz postojećeg mladeža
  • Zamagljen vid ili delimični gubitak vida, ili tamne mrlje u šarenici oka


Nedoumice o simptomima melanoma:

Da li melanom svrbi?
Ponekad melanom može da svrbi. Takođe, može da krvari i curi.

Da li melanom boli?
Melanom može biti bolan i nežan na dodir, ali takođe možete da imate melanom bez bola ili nelagodnosti.

Da li je pravilo „ružnog pačeta”uvek melanom?
Pravilo ružnog pačeta – nisu uvek melanomi, ali jesu crveni alarm. Normalni mladeži na telu imaju tendenciju da liče jedni na druge, ali melanomi ne liče na druge mladeže. Ističu se baš kao ružno pače u klasičnoj bajci.

Pravila ružnog pačeta – mladeži koji se razlikuju od ostalih mogu biti veći, manji, tamniji ili svetliji. Melanomi mogu biti majstori maskiranja. Mogu da liče na rane, staračke pege, modrice, ciste ili tamne mrlje. Neki se pojavljuju kao tamna linija kroz nokat.

Simptomi melanoma koji nisu uzrokovani UV oštećenjem

Smatra se da je više od 90 odsto melanoma uzrokovano izlaganjem ultraljubičastom (UV) zračenju, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Među vrstama UV zraka, sunčevi UVB zraci posebno stimulišu ćelije kože poznate kao melanociti da proizvode melanin. Ovo može da izazove opekotine od sunca ili preplanulost i poveća rizik od razvoja mutacija koje izazivaju rak u genetskom materijalu ćelije, piše Cancercenter.com.

Simptomi akralnog lentiginoznog melanoma mogu da uključuju:

  • Novu linija ispod nokta na nozi ili prstu
  • Traku koja je oštetila nokat
  • Tačku koja se menja u mladežu ili pričvršćenu za njega
  • Podignut, zadebljan deo kože na tabanu ili dlanu

Melanom se takođe može razviti u očima (intraokularni melanom), ili u ustima, genitalijama ili analnom području (melanom sluzokože).

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.