Znate li zašto ne biste trebali da pijete kafu kada ste mamurni?

Mnogi ljudi kao lek za mamurluk koriste kofein vodeći se mišljenjem da kafa zapravo ublažava simptome kao što su glavobolja i umor.

Nutricionistkinja Laura Burak navodi da biste trebali dobro da razmislite ako planirate da pijete kafu kako bi ublažili mamurluk. To je zato što kofein može da pogorša simptome.

Dvostruko dehidrira

Dehidratacija je uzrok mnogih neugodnih nuspojava kao što su umor, mučnina i vrtoglavica, a koje doživljavamo kada smo mamurni. Međutim, vaš jutarnji napitak mogao bi samo da produbi vaše probleme sa dehidratacijom.

Kafa je diuretik, tako da njeno ispijanje kada ste mamurni može biti loše za vaš organizam i dovesti do dehidratacije. Sve to može da pojača simptome mamurluka i da izazove jaku glavobolju. Kada ne unosite dovoljno tečnosti, vaš se mozak smanjuje, lagano se udaljava od lobanje, a to stvara pritisak na živce, što može uzrokovati bol u glavi.

Može izazvati bolove u stomaku

Pijenje žestokih pića može da sabotira i najjači želudac. To je zato što alkohol iritira sluzokožu želuca i creva. Zbog toga pijenje može poremetiti vaš probavni sistem, uzrokujući mučninu, povraćanje i bolove u stomaku.

Međutim, kafa tokom mamurluka može izazvati dodatne bolove u stomaku. Ne samo da kofein deluje kao stimulans, ubrzavajući kontrakcije u vašim crevima, već njegov sadržaj kiseline i masnoće takođe može da dovede do nadutosti, žgaravice i refluksa kiseline.

Može poremetiti san

Alkohol će pomoći da brže zaspite, ali tokom noći će vam uništiti kvalitet sna. Piće prekida otpuštanje melatonina u mozgu, hormona koji podržava san i tako može smanjiti REM fazu sna, duboki stadijum sna kada se pojavljuju snovi.

Zato ne čudi što se tokom mamurluka budite umorni, a kada ubacite još jedan stimulans poput kofeina, to će dovesti do problema s kvalitetom sna. Što je još gore, ako redovno koristite kombinaciju alkohola i kofeina, nedostatak sna može postati veći problem, koji može uticati na svako drugo područje vašeg života.

Izaziva teskobu

Piće može da utiče na nivo dopamina, što može da poremeti druge neurotransmitere i da negativno utiče na vaše raspoloženje narednog dana. Kada opuštajući učinci alkohola izblede, vaš nervni sistem mora ponovno da se navikne, a to može rezultirati povećanim nemirom. Zbog toga su teskoba, depresija i razdražljivost neki od znakova mamurluka.

Izvor: b92.net

Slobodno vreme

Lifestyle

Kome se obraćamo ukoliko imamo primedbe na ponašanje lekara i sestara? Da li u domovima zdravlja u Srbiji postoji zašti...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.