Čudesni začin koji snižava holesterol, spas je za lošu probavu i moćan je afrodizijak

Lekovita svojstva.

Muskatni oraščić dolazi iz Indije – gde ima dugu tradiciju u lečenju, a njegova lekovita svojstva cenjena su i u savremenoj fitoterapiji. Zato bi ovaj čudesni začin trebalo da se nađe u vašoj kuhinji.

Budući da deluje antibakterijski, vrlo je efikasan kod infekcija usta i desni. Mleveni plod olakšava probavu i otklanja gasove. Snižava nivo holesterola i masnoća u krvi, a preporučuje se i sportistima jer opušta mišiće, opušta celo telo i deluje umirujuće.

Muskatni oraščić poznat je i kao snažan afrodizijak, pa se eliksiri na bazi ovog začina propisuju muškarcima s oslabljenom polnom funkcijom.

Kineska i ajurvedska medicina koristi ovaj začin od davnina, prvenstveno kod problema s probavom, nadimanjem i nervnim sistemom. Budući da sadrži veliku količinu kalijuma, dobar je i za srce, kao i za regulisanje visokog krvnog pritiska.

Bio je stroga tajna

I seme (muskatni oraščić) i ljuska (macis) ove biljke koriste se kao začin. Evropska i azijska kuhinja ne mogu da se zamisle bez toplog, smolastog i slatkog ukusa muskatnog oraščića.

Kada su Portugalci u 16. veku otkrili indonezijsko more Banda, krili su izvor muškatnog oraščića. Stotinu godina kasnije isterali su ih Holanđani koji su neko vreme imali monopol nad začinom. No, golubovi koji su pravili društvo mornarima odneli su seme stabla na susedna ostrva i tako se začin proširio.

Budite oprezni s doziranjem

Dnevni unos ne sme biti veći od tri grama jer može da pokaže svoja negativna svojstva – psihoaktivan je i može da izazove uznemirenost, teskobu, čak i blage halucinacije, pa se ne preporučuje osobama koje imaju narušeno mentalno zdravlje.

Rešenje protiv gingivitisa

Dodajte pola kašičice muskatnog oraščića u prahu u šolju prokuvane vode. Pustite da se ohladi i ovom tečnošću ispirajte usta tokom dana. Nemojte da gutate tečnost. Pomaže kod svih oralnih infekcija.

Čaj protiv gorušice

Skuvajte čaj od nane i dodajte malo ribanog muskatnog oraščića.

Poklopite i kad se ohladi popijte.

Pomaže kod upale probavnog trakta, otklanja gorušicu i gasove, piše Story.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.