Migrene: Naučnici tvrde da su konačno pronašli njihov uzrok

Tenzione glavobolje i migrene najčešći su tipovi glavobolja, ali tačan uzrok tih stanja nikada nije pronađen. Barem do sada, ako je verovati stručnjacima.

Istraživački tim u Nemačkoj proučavao je magnetnu rezonancu (MR) 50 pacijenata kako bi analizirao povezanost između učestalosti glavobolje, bola u vratu i mišića lica.

Šta izaziva migrene?
Posebno su se usresredilina trapezoidne mišiće, par velikih trouglastih tkiva koji se protežu preko zadnjeg dela vrata i ramena i vode do glave i lopatica, piše Njujork post, prenosi N1 Hrvatska.

Istraživači su otkrili da oni koji pate i od glavobolje tenzionog tipa i od migrene pokazuju veće naprezanje tih vratnih mišića.

Drugim rečima, glavobolje su bukvalno posledica bola u vratu.

MR skeniranja koja su snimili istraživači pokazala su da su učesnici studije, u danima kada su patili od bolova u glavi i vratu, takođe pokazali veći nivo nelagode u predelu vrata, što je pokazalo da su ti mišići bili upaljeni.

To je dovelo stručnjake do zaključka da upala u vratu – koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres – može biti povezana s tenzionim glavoboljama i migrenama.

“Naša otkrića podupiru ulogu vratnih mišića u patofiziologiji primarnih glavobolja”, rekao je dr Niko Solman u izjavi.

“Stoga, tretmani koji ciljaju mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje”, dodao je on.

Lečenje migrene

Solman je primetio da neinvazivne opcije lečenja, koje direktno ciljaju na mesto bola u mišićima vrata – poput masaže ili akupunkture, mogu biti vrlo efikasne i sigurnije od lekova.

Osobama koje boluju od migrene preporučuje se kontrola kod lekara opšte prakse i neurologa, što će osigurati pravovremenu dijagnostiku i pravilno lečenje.

Ljudima koji boluju od migrene takođe se preporučuje da imaju dovoljno sati sna, smanje stress, pravilno se hrane i izbegavaju ostale situacije koje mogu uticati na pojavu migrene.

Uprkos činjenici da veliki broj ljudi pati od migrena, univerzalni tretman za ovu vrstu glavobolje još nije pronađen.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.