Malo poznati simptomi nedostatka vitamina B12

 

Što ste stariji, vaše telo sve teže apsorbuje vitamin B12 iz hrane, a pod najvećim rizikom su vegetarijanci i vegani. Vaš metabolizam ne može normalno da radi bez ovog vitamina.

Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati anemiju i simptome poput umora, slabosti mišića, vrtoglavicu ili ošamućenost. Međutim, manje je poznato da nedostatak vitamina B12 može uzrokovati i kognitivne probleme.

Prema članku objavljenom u British Medical Journalu (BMJ) ove godine, postoji pet problema koji se vide kod 85 odsto pacijenata s nedostatkom B12: problemi s pamćenjem, kognitivne teškoće, afazija, problemi s učenjem i glavobolje (migrene).

“Anemija je prisutna u manje od 20 odsto ljudi s nedostatkom vitamina B12. Neurološki problemi, koji su puno češći, mogu potrajati mesecima ili čak godinama dok se potpuno ne povuku”, navodi se u članku.

Osobama koje nemaju teški nedostatak vitamina B12 i neurološke simptome, vitamin B12 se može davati na usta u dozi od 1.000 do 2.000 μg jednom dnevno.

Vitamin B12 je prisutan samo u namirnicama životinjskog porekla. Količina vitamina B12 u namirnicama, zavisi o vrsti namirnice, ali i zemlji proizvodnje.

U većini slučajeva situacija će se popraviti kada ishranu obogatite mesom, ribom, sirom, maslacem, jajima, prehrambenim kvascem i hranom obogaćenom vitaminom B12. Međutim, ako je nedostatak ozbiljniji, možda ćete morati svakodnevno uzimati dodatke ishrani ili čak primati injekcije, prenosi n1info.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.