Nova „misteriozna bolest“ u Kini: Šta se do sada zna i da li treba da nas brine?

Кina je prijavila da nema "neobičnih ili novih patogena" u zabeleženim slučajevima pneumonije kod dece, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, piše danas BBC.

Peking je porast oboljenja sličnih gripu pripisao ukidanju ograničenja na kovid, saopštila je SZO, koja je zatražila više podataka o ovim slučajevima.

Ipak, Kina je apelovala na stanovnike da preduzmu mere predostrožnosti, poput vakcinisanja i nošenja maski.

Lokalni mediji su poslednjih dana izvestili da su bolnice preplavljene, prenosi BCC.

U saopštenju u sredu, SZO je saopštila da je od Кine zatražila više informacija o izveštajima u medijima i onim koje je objavio ProMed (globalni sistema za praćenje epidemije) – o „klasterima nedijagnostikovane pneumonije kod dece u severnoj Кini“.

Pneumonija je generalni medicinski termin koji se koristi za opisivanje infekcije i upale pluća. Može biti uzrokovana raznim virusima, bakterijama ili gljivicama.

Nakon zahteva SZO, državna novinska agencija Sinhua objavila je članak u kojem se citiraju zvaničnici kineske Nacionalne zdravstvene komisije (NHC) koji kažu da posvećuju veliku pažnju dijagnozi i brizi o deci sa respiratornim oboljenjima.

Кasnije u četvrtak, SZO je u saopštenju navela da Кina nije otkrila nikakve „neobične ili nove patogene“ i da je porast respiratornih bolesti koje se šire na severu zemlje posledica „više poznatih patogena“.

Od oktobra, severna Кina je prijavila „povećanje obolevanja sličnih gripu“ u poređenju sa istim periodom u protekle tri godine, saopštila je SZO.

„Neka od ovih povećanja obolelih su ranije u sezoni nego što je to bilo ranije, ali nisu neočekivana s obzirom na to da su ukinuta ograničenja zbog kovida-19. Takvo iskustvo zabeleženo je i u drugim zemljama“, navodi se u saopštenju.

SZO je saopštila da „pomno prati situaciju i da je u bliskom kontaktu sa nacionalnim vlastima u Кini“.

Iako pominjanje Кine i talas zaraze može da uznemiri ljude jer budi uspomene na pandemiju kovid-19, SZO insistira na tome da se stvari objektivno razjasne.

Takođe nije neobično da SZO traži od zemalja više informacija o grupi bolesti. To rade skoro svaki dan, navodi BBC.

Specijalistički tim SZO svakodnevno pregleda hiljade medijskih izveštaja i informacija internog nadzora o cirkulišućim bolestima iz raznih zemalja. Stručnjaci zatim odlučuju da li im je potrebno više informacija, u slučaju da bi to moglo da postane vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Ali neobično je da se zahtev SZO za više informacija javno objavljuje. Uopšteno govoreći, ovo je ranije rađeno privatnim kanalima između SZO i zdravstvenih službenika u zemlji.

Agencija UN bez sumnje ima na umu da bi ljudi mogli postati nervozniji zbog virusa prijavljenih u Кini sa ne tako dalekim sećanjem na kovid-19. SZO takođe pokušava da bude transparentnija nakon pandemije.

Britanska agencija za zdravstvenu bezbednost (UКHSA) saopštila je da pažljivo prati situaciju.

Кineski NHC je prošle nedelje saopštio da je došlo do porasta nekoliko respiratornih bolesti širom zemlje: posebno gripa, kovida, mikoplazma pneumonije – uobičajene bakterijske infekcije koja pogađa mlađu decu – i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV).

Zvaničnici su porast pripisali ukidanju ograničenja kovida.

Druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju i SAD, zabeležile su slične skokove u oboljenjima sličnim gripu nakon ukidanja ograničenja pandemije.

„Кina sada verovatno doživljava veliki talas respiratornih infekcija kod dece jer je ovo prva zima nakon njihovog dugotrajnog zatvaranja, što je moralo drastično da smanji cirkulaciju respiratornih virusa, a samim tim i da smanji imunitet na endemske bolesti“, rekao je profesor Fransoa Balu sa Univerzitetskog koledža Londonskog instituta za genetiku.

Profesor Pol Hanter sa Univerziteta Istočne Anglije (UEA) rekao je da trenutno ima premalo informacija da bi se postavila konačna dijagnoza o tome šta je izazvalo infekcije.

„Sve u svemu, ovo mi ne zvuči kao epidemija zbog novog virusa. Da jeste, očekivao bih da vidim mnogo više infekcija kod odraslih. Nekoliko infekcija prijavljenih kod odraslih ukazuje na postojanje imuniteta od prethodnog izlaganja“, dodao je.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.