Neočekivani simptom moždanog udara koji mnogi zanemare, a ne bi smeli

Obratite pažnju.

Nagli gubitak funkcije mozga uzrokovan poremećajem cirkulacije koja dovodi do nedovoljne distribucije mozga kiseonikom i hranjivim materijama je stanje koje nazivamo moždani udar.

Najčešći simptomi moždanog udara su opušteno lice, slabost ruku i nejasan govor.

Međutim, ovo nisu jedini simptomi kojih moramo biti svesni. Osim pomenutih simptoma, postoji i onaj često zanemaren i neočekivan simptom kojeg možda i ređe svrstavamo među rizike za nastanak moždanog udara.

Vrtoglavica (vertigo)

Vrtoglavica je subjektivan osećaj dezorijentacije, nestabilnosti ili rotacije okoline ili samog tela.

Ako se ponavlja, ovo stanje ne bi trebalo da zanemarite. Napad vrtoglavice može da traje nekoliko sekundi ili sati, a u ekstremnim slučajevima može da potraje danima.

Epizode vrtoglavice koje se ponavljaju zahtevaju lekarsku pomoć jer mogu ukazivati na ozbiljno zdravstveno stanje. Ponavljajuće epizode vrtoglavice mogu biti indkator moždanog udara.

Znakovi moždanog udara često se pojave iznenada, međutim, to ne znači da nemate vremena za reagujete.

Neko će osetiti simptome kao što su glavobolja, utrnulost ili trnci nekoliko dana pre ozbiljnog moždanog udara. Čak i ako simptomi nestanu, potražite pomoć i savet lekara.

Jedna od onih ljudi su ignorisali vrtoglavicu bila je Engleskinja Barbara Vajthed koja je ubrzo počela da oseća manjak motivacije i opštu slabost.

„Uobičajeno sam stalno bila u pokretu i koristila sam slobodno vreme tokom leta, međutim, odjednom sam osetila da nemam motivacije nizašta. Počela sam da osećam napad vrućine. Budući da su svi simptomi, uključujući vrtoglavice, potrajali, obratila sam se lekaru“, rekla je i dodala kako je nakon urađenih analiza saznala da boluje od hronične mijeloidne leukemije (HML), piše Živim.

Simptomi koji se mogu javiti pre moždanog udara:

Potpuna paraliza jedne strane tela
Iznenadni gubitak vida, zamagljen vid ili dvoslike
Vrtoglavica
Zbunjenost
Poteškoće u razumevanju onoga što drugi govore
Problemi s ravnotežom i koordinacijom
Poteškoće s gutanjem (disfagija)

Slobodno vreme

Lifestyle

Vaše navike u ishrani mogu imati značajan uticaj na vaše telo. Kada birate hranu koja čini vašu redovnu ishranu, verova...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.