Znaci povišenog holesterola koje možemo uočiti na nogama

 

Ukoliko se ne prepozna na vreme i ne leči, povišen holesterol u krvi može dovesti do velikih problema, posebno kada je u pitanju zdravlje našeg srca i kardiovaskularnog sistema, koji je danas jedan od vodećih uzroka smrti u svetu.

Kako prepoznati da imate povišen holesterol?

Prema klinici Mejo, postoje određeni znaci koji na to mogu ukazivati, a neki od njih su uočljivi na našim nogama.

Rani simptomi koji mogu otkriti da imate povišen holesterol i da se pojavljuju na nogama uključuju:

Oticanje donjih delova nogu,
Oticanje stopala,
Osećaj neobične težine u nogama,
Bol u listovima.

Ove pojave nastaju usled sužavanja ili začepljenja krvnih sudova koji prenose krv od srca do nogu.

Pored simptoma koji se javljaju na nogama, drugi znaci koji takođe ukazuju na to da možemo da imamo problema sa nivoom holesterola su bol u kukovima ili donjem delu leđa, izrasline na očnim kapcima, ubrzan rad srca (tahikardija) i uvek hladna stopala.

Iako se simptomi visokog holesterola javljaju kod mnogih ljudi, većina ih brka sa drugim stanjima ili ih potpuno ignoriše, što može biti veoma opasno. Istraživanja pokazuju da su ljudi sa nelečenim holesterolom skloniji srčanim i moždanim udarima, kao i mnogim drugim bolestima.

Da bismo održali zdrav nivo holesterola, stručnjaci savetuju da pazimo na pravilnu ishranu, posebno na unos hranljivih materija, izbegavamo alkohol i cigarete, dovoljno se odmaramo, trudimo se da budemo što manje pod stresom i svakodnevno se krećemo, odnosno redovno se baviti fizičkom aktivnošću, prenosi index.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Nikola Tesla, jedan od najplodnijih i najkreativnijih umova koje je čovečanstvo ikada imalo, ostavio je neizbrisiv trag ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.