Lubenica jeste zdrava, ali pojedine osobe bi trebalo da budu oprezne

Lubenica je prirodni diuretik, povećava libido i izvor je vitamina i minerala.

Međutim, osobe koje imaju dijabetes trebalo bi da budu oprezne.

Letnje vrućine idealno je ublažiti ohlađenom slatkom lubenicom. Ovo ukusno sezonsko voće uglavnom je sastavljeno od vode, a idealno je za zaslađivanje jer ima samo 30 kalorija na 100 grama.

Takođe je odličan izvor vitamina B, C, vitamina A, kalijuma i magnezijuma. Ova poslednja dva su važna za regulaciju krvnog pritiska.

Lekovita svojstva

Lubenica sadrži antioksidante i aktivne supstance koje ublažavaju upale u telu. Takođe je diuretik, stimuliše rad bubrega i povećava proizvodnju urina, što pogoduje eliminaciji toksina iz organizma.

Čak su i semenke korisne, bogate su izvorima magnezijuma, fosfora, kalijuma i drugih minerala. U azijskoj medicini seme lubenice se koriste za čišćenje bubrega i u druge medicinske svrhe.

Lubenica je bogata likopenom – antioksidansom koji sprečava bolesti srca i krvotoka.

Takođe sadrži vlakna koja smanjuju nivo lošeg holesterola. Ipak, dijabetičari ipak treba da budu oprezni jer jedna velika kriška ima 20 grama šećera, pa je bolje da konzumiraju voće sa nižim glikemijskim indeksom.

Povećava libido

Jedna od manje poznatih stvari je da je lubenica dobra za libido jer sadrži fitohemiju citrulin koja ima svojstvo opuštanja krvnih sudova. U telu se pretvara u arginin, aminokiselinu koja je korisna za vaskularni sistem jer daje elastičnost zidovima arterija.

Akcija je slična onoj koju izaziva vijagra, tako da nekoliko kriški lako može da poboljša vaš seksualni život, prenosi ordinacija.hr.

Slobodno vreme

Lifestyle

Srpski narod se mnogo puta u svojoj istoriji suočavao sa stradanjima i pošastima. Zato i ne čudi što su naši stari imali...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.