Kažu da ova slatka namirnica može da spreči moždani udar, visoki holesterol i krvni pritisak

Većina ih izbegava zbog velike količine šećera, ali od urmi možemo imati velike koristi. Bogate su magnezijumom, vitaminom B6, vlaknima i kalijumom.

Ako imate želju za slatkišima, radije pojedite nekoliko urmi umesto sladoleda ili mlečne čokolade.

Snižavaju visoki holesterol

Istraživanja pokazuju da vlakna pomažu u regulaciji novoa holesterola, a urme su bogate vlaknima. U 100 grama urmi, nalazi se oko 7 grama vlakana. Urme sadrže beta-glukan koji sprečava apsorpciju holesterola iz hrane u telo.

Spečavaju moždani udar

Moždani udar je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, a urme ga mogu sprečiti zbog velike količine kalijuma. Uzmete li 100 grama urmi, unećete 20% preporučene dnevne doze kalijuma. Istraživanja pokazuju da visoki unos kalijuma smanjuje rizik od moždanog udara za 24%.

Snižavaju visoki krvni pritisak

Ne postoji namirnica koja će magično sniziti krvni pritisak, ali suve urme mogu uravnotežiti ishranu što će pozitivno delovati na pritisak.

 Sprečavaju bolesti srca

Urme pogoduju zdravlju srca jer su bogate kalijumom, magnezijumom i vitaminom B6. Magnezijum opušta mišiće srca i krvne sudove što poboljšava cirkulaciju. Vitamin B6 uklanja homocistein, aminokiselinu koja je povezana sa srčanim oboljenjima.

Leče anemiju

Urme sadrže male količine gvožđa što pomaže ljudima koji boluju od anemije.

Iako urme imaju brojne zdravstvene pogodnosti, konzumirajte ih u ograničenim količinama. Zbog visokog udela šećera, mogu uzrokovati gojenje.

Izvor: Centarzdravlja.hr

Slobodno vreme

Lifestyle

Lekari uvek upozoravaju na važnost vitamina u telu, no ima i nekih drugih elemenata vrlo bitnih za pravilno funkcinisanj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.