Ovo su jasni pokazatelji da vam nedostaje pojedinih vitamina u organizmu

Čak i ako se zdravo hranimo, postoji rizik da ćemo u organizmu imati manjak nutrijenata.

Krhki nokti

Kako piše Riders dajdžest, kada vašem organizmu nedostaje gvožđa, delovi tela postaju slabi i bledi. To se može manifestovati krhkim noktima na rukama i nogama, kao i bledim očnim kapcima. Žene s obilnom menstruacijom češće se bore se nedostatkom gvožđa, kao i vegetarijanke. Muškarci, s druge strane, češće u organizmu imaju višak gvožđa, piše u izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ženama je pre menopauze potrebno 18 miligrama gvožđa dnevno, a muškarcima i ženama u menopauzi osam miligrama, kažu uputstva Nacionalnog instituta za zdravlje. Naš organizam najbolje apsorbuje gvožđe životinjskog porekla. Vegetarijancima se preporučuje da izvore gvožđa (spanać ili leblebije) kombinuju s citrusima ili drugim namirnicama bogatim vitaminom C, kako bi poboljšali apsorpciju.

Visoki krvni pritisak

Ako imate visoki krvni pritisak, moguće je da vam nedostaje vitamina D. Istraživanja su otkrila vezu između visokog pritiska i nedostatka ovog vitamina, iako je nejasno može li vam vitamin D pomoći kod hipertenzije jednom kada je imate.

Odraslima je dnevno potrebno 600 jedinica (IU) vitamina D. Ovaj vitamin teško se dobija iz hrane, ali postoji nekoliko namirnica koje sadrže dovoljno vitamina D: losos, sabljarka, obogaćeno mleko ili sok od narandže, kao i gljive uzgojene na suncu ili UV svetlu.

Grčevi u nogama

Vašem telu potreban je kalijum, a nedostatak ovog minerala može izazvati grčeve u nogama, često u predelu potkolenice. Nedostatak kalijuma retko je izazvan smanjenim unosom namirnica bogatih mineralom – češći krivci su proliv, pojačano znojenje, povraćanje i gubitak telesne tečnosti.

Odraslim ženama treba 2.600 miligrama, a muškarcima 3.400 miligrama kalijuma dnevno. Namirnice bogate kalijumom uključuju slatki krompir, banane, avokado i kokosovu vodu.

Umor

Iako bi vas reč “skorbut” (nedostatak vitamina C) mogla podsećati na mornare od pre 300 godina, i danas pojedinim grupama može nedostajati ovaj vitamin koji je ključan za imunitet. One uključuju pušače i ljude izložene dimu cigareta. Ako ste konstantno umorni ili nervozni, moguće je da vam nedostaje vitamina C.

Odraslim ženama potrebno je 75 miligrama, a muškarcima 90 miligrama dnevno. Pušačima je potrebno dodatnih 35 miligrama vitamina C svaki dan. Citrusi, dinje, kivi, ananas, paradajz, spanać, paprike i brokoli odlični su izvori vitamina C.

Smanjenje proizvodnje hormona štitne žlezde

Ovu informaciju možete saznati samo vađenjem krvi, a niski nivo hormona štitne žlezde mogle bi biti izazvane nedostatkom joda. Niske razine joda u organizmu smanjuju proizvodnju hormona štitne žlezde, što može dovesti do hipotireoze. Niski unos joda posebno je zabrinjavajuć za trudnice, jer može uzrokovati spontani pobačaj, ali i mnoge druge probleme. Žene reproduktivne dobi često u organizmu imaju nivo joda tek iznad najniže dovoljne granice.

Većini odraslih osoba potrebno je 150 mikrograma joda, a trudnicama 220 mikrograma. Ako kuvate sa solju ili koristite so u prehrani, radije kupite jodiranu so. Jod se također nalazi u morskim plodovima i mlečnim proizvodima.

Lomovi kostiju

Ako vam nedostaje kalcijuma, rizikujete razvoj osteopenije, stanja koje izaziva nisku koštanu masu i povećava rizik od osteoporoze i lomova kostiju. Kosti su najsnažnije oko 30. godine života, a nakon toga počnu gubiti na masi. Upravo zato je važno unositi dovoljno kalcijuma, ali i baviti se fizičkom aktivnošću.

Muškarcima i ženama pre menopauze treba 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, a ženama u menopauzi 1.200 miligrama. Najbolji izvori kalcijuma uključuju mlečne proizvode i namirnice obogaćene kalcijumom. Neko zeleno povrće (kelj, zelena repa) takođe sadrži kalcijum, ali ga telo iz tih izvora teže apsorbuje. Ako odlučite da uzimate dodatke ishrani, podelite ih u dve doze i svaku uzimajte s obrokom.

Pucanje kože oko usta

Iako nije toliko čest, nedostatak vitamina B6 manifestuje se kroz promene na koži, uključujući pucanje oko usana ili upaljen jezik, ali i depresiju i zbunjenost. Malena doza ovog vitamina u telu traje nekoliko nedelja, pa se simptomi nedostatka pojavljuju tek kada ga iz organizma nestane.

Ljudi do 50. godine treba da uzimaju 1,3 miligrama vitamina B6 dnevno. Starijim ženama treba 1,5 miligram, a muškarcima 1,7 miligrama. Izvori vitamina B6 uključuju leblebije, tunjevinu, losos, obogaćene žitarice, banane i sos od paradajza, iako će najčešće onima kojima nedostaje ovog vitamina lekar propisati dodatak ishrani od 50 do 100 miligrama.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.