Pametni televizori vas špijuniraju: Koje podatke prikupljaju proizvođači pametnih televizora? Foto Pexels

Pametni televizori vas špijuniraju: Koje podatke prikupljaju proizvođači pametnih televizora?

Sa sve većim brojem pametnih kućnih uređaja, korisnici su sve više zabrinuti za proizvođače koji prikupljaju podatke i špijuniraju njihovo ponašanje u kući. To je bila velika tema za zabrinutost dugi niz godina sa pametnim telefonima koji su uvek u našim džepovima i torbicama, ali rizik više nije ograničen samo na njih.

Prema novoj studiji koju su zajednički objavili studenti iz SAD, Velike Britanije i Španije, proizvođači pametnih televizora zapravo znaju mnogo više o svojim korisnicima nego što biste očekivali, a sve zahvaljujući nečemu što se zove Automatsko prepoznavanje sadržaja (ACR).

Prema rezultatima studije, pametni televizori prikupljaju mnogo podataka tokom upotrebe, uključujući podatke o odgledanim TV emisijama, strimovanim filmovima, igrama koje se igraju, koliko dugo se određeni sadržaj gleda, informacije o pokrenutim aplikacijama i sl.

Svi ovi podaci se koriste za kreiranje jedinstvenog digitalnog otiska, koji se šalje nazad na servere proizvođača radi skladištenja i analize. To znači da proizvođači mogu izvući precizne zaključke o navikama korisnika na osnovu svakog pametnog televizora.

Jedini uslov za ovo je da pametni televizor ostane povezan sa internetom (što je neophodno za rad pametnog televizora) i da je korisnik pristao na odredbe i uslove (što se obično dešava kada se uređaj prvi put podesi).

Možda najviše uznemiruje to što čak i ako se pametni TV koristi samo kao povezani ekran preko HDMI-ja i ne pokreće nikakve interne aplikacije ili softver, on i dalje može da prikuplja podatke i analizira šta gledate: "ACR mrežni saobraćaj postoji čak i kada koristite pametni TV kao eksterni ekran pomoću HDMI-ja".

Naročito je postojao jedan poseban slučaj kada ACR prenosi nisu bili mereni: kada se koriste određene aplikacije trećih strana, uključujući Netflix i YouTube. (Ovo verovatno ima veze sa posebnim ugovorima ili tehničkim ograničenjima. Na primer, Netflix sprečava pravljenje snimaka ekrana u svojoj aplikaciji radi zaštite autorskih prava.)

Prema studiji, pametni televizori ne analiziraju samo mrežni saobraćaj da bi utvrdili šta gledate - oni prave snimke ekrana u redovnim intervalima. (Ovo podseća na Microsoftovu funkciju Windows Recall, koja je oštro kritikovana zbog zabrinutosti u vezi privatnosti.)

Kod LG-ovih pametnih televizora, snimci ekrana se pojavljuju otprilike svakih 10 milisekundi (100 u sekundi); sa Samsung pametnim televizorima, snimci ekrana se prave otprilike svakih 500 milisekundi (2 u sekundi). Zatim, nakon 15 sekundi, svi prikupljeni snimci ekrana se šalju proizvođaču preko ACR-a kao još jedna tačka podataka o vašem ponašanju gledanja.

Iako se studija bavi samo uređajima kompanije LG i Samsung, prethodni izveštaji sugerišu da praktično svi proizvođači pametnih televizora rade istu stvar. To je još jedan korak ka manje privatnosti kod kuće - piše Direktno.

Slobodno vreme

Lifestyle

Klimatske promene ubrzavaju zagrevanje okeana, što tera ajkule da napuštaju koralne grebene Ajkule su ključne za održav...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.