Predstavljen novi iPhone 16 i sve novine koje donosi

Epl je danas predstavio dugo očekivani novi iPhone 16 (ajfon) na događaju "Gloutajm" u Kupertinu u Kaliforniji.

Novi iPhone 16 dolazi u novim bojama – „ultramarin“, „teal“ i roze. Otporan je na vodu i prašinu i ima novi staklokeramički ekran za koji kažu da je 50 posto čvršći od prethodnog modela i dvostruko jači od „bilo kojeg drugog pametnog telefona“.

Biće dostupan u modelima od 6,1 inča i 6,7 inča u osnovnom i Plus modelu. Oba će imati novo prilagodljivo dugme za akciju na levoj strani. Možete programirati dugme Akcija da radi različite stvari u zavisnosti od doba dana. Takođe ima novu funkciju „kontrole kamere“.

Takođe je predstavljen A18 Bionic, koji ima najnoviji 6-jezgarni CPU sa dva jezgra performansi i četiri efikasna jezgra. CPU je do 30 odsto brži od CPU-a u iPhone-u 15. Što se Apple Intelligence-a tiče, kompanija je naglasila da joj je stalo uglavnom do bezbednosnih funkcija.

Apple Intelligence

„Apple Intelligence je integrisan u ceo sistem“, kažu iz kompanije na predstavljanju. Dodati su alati za pisanje, kao i novi emotikoni koje korisnici mogu da kreiraju upisivanjem opisa. Korisnici će moći da pristupe starim fotografijama u albumima tako što će opisati šta se u njima nalazi.

Siri takođe dobija Apple Intelligence nadogradnju, sve bolje razume čak i kada joj date nejasna uputstva. Siri sada može da daje i uputstva kako da koriste iPhone, što će biti posebno korisno za starije korisnike.

Predstavili su vizuelnu inteligenciju.

„Recimo da naiđete na novi restoran dok šetate. Možete da izvadite svoj iPhone 16, uperite kameru u njega, kliknete na dugme za kontrolu i videćete informacije o radnom vremenu i meniju prodavnice. Možete ovo sa flajerima na zidovima, kroz koje prolaze psi pored vas i još mnogo toga“, objasnili su oni.

Dugme za kontrolu kamere

Dizajniran je da bude jednostavan za korišćenje i može se aktivirati u pejzažnoj ili portretnoj orijentaciji. Klikom na nju pokreće se aplikacija za kameru, ili jednostavno možete kliknuti ponovo da biste snimili sliku. Kliknite i držite da biste započeli snimanje video zapisa.

Takođe će prepoznati pokrete dodira i moći će da razlikuje „pun klik“ i „lakši pritisak“. Lagani pritisak vam može pomoći da se fokusirate, a takođe otvara novi sloj za prevlačenje i podešavanje drugih postavki poput otvora blende ili fokusa. Takođe se može koristiti u aplikacijama kao što je Snapchat.

Redizajnirana je i aplikacija Photos.

Što se tiče Gejminga, iPhone 16 će ​​podržavati AAA igre koje su ranije bile dostupne samo na iPhone 15 Pro, kao što su Assassin’s Creed Mirage i Resident Evil. Takođe, igra Honor of Kings Vorld dolazi na iPhone 16 sledeće godine.

iPhone 16 Pro

Predstavljen je Pro model sa zaslonom od 6.3 inča i 6.9 inča na Pro i Pro Maxu, što su najveći iPhone zasloni dosad. Predstavljena je i nova boja Desert Titanium. Imaju tanje obrube nego raniji modeli, podržavaju ProMotion, Always-On Display i imaju keramički štit. Unaprijeđena je i baterija.

iPhone 16 Pro će pokretati A18 Pro čip, koji je brži od A18. Koristi isti 3nm dizajn druge generacije i ima 16-jezgreni Neural Engine koji je brži i učinkovitiji od A17 Pro.

iPhone 16 Pro donosi veću rezoluciju i kontrolu nego ikad, tvrde. Ima Fusion kameru od 48 megapiksela, s većom predmemorijom za oštre slike subjekata u pokretu. iPhone 16 Pro ima i novu ultra široku kameru od 48 MP sa senzorom od četiri piksela, kao i 12 MP 5x telefoto kameru kao i prije. Bit će dodatno ažurirana kasnije ove godine, a nove značajke uključene su i u Video.

Dodata je i Voice Memo funkcija.

Cena

Eplove cene iPhone-a su uglavnom ostale iste u celoj liniji od iPhone 12 serije 2020. godine, a od tada je samo iPhone 15 Pro Max dobio povećanje cene od 100 dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Iz perspektive godišnjeg trenda, pošto je Epl već napravio promenu cene u seriji iPhone 15, linija iPhone 16 zadržati iste početne cene od 799 dolara (osnovna), 899 dolara (Plus), 1099 dolara (Pro) i 1.199 dolara (Pro Max). Povećanja cena obično prate značajnije promene dizajna ili dodatke karakteristikama, kao što su predviđeni veći ekrani i nadograđeni dizajn.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Uprkos visokom sadržaju kalorija, smatra se da svinjska mast može da ima dobar učinak na zdravlje ako se jede umereno. ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.