Neobične činjenice o letenju

Putovanja avionom su dosta drugačija od ostalih načina transporta, samim tim postoje mnoge izuzetne činjenice o letenju avionom.

Džet leg je naporniji ako idete od zapada ka istoku jer to čini dan kraćim, dok put od istoka ka zapadu čini dan dužim, pa se mozak lakše adaptira na promene u vremenu.

Najviše aerodroma na svetu ima SAD, 15.873 prema najnovijim podacima Statiste. Na drugom mestu je Brazil sa 4.919 aerodroma, a na trećem Australija sa 2.180. najbolje plasirana evropska zemlja, Velika Britanija, nalazi se na šestom mestu, sa 1.043 aerodroma.

Ljudi koji često lete avionom imaju veću šansu da pate od viška kilograma, ali ne brinite, treba da letite 21 dan mesečno da biste upali u rizičnu grupu.

Najkraći let za koji možete kupiti karte je između dva škotska ostrva i traje samo minut i po.

Ako ste mislili da u današnjoj avio-industriji vlada teror lepote, onda niste čuli da 30-ih godina prošlog veka stjuardese nisu smele da imaju više od 52 kilograma.

Čak i ako putujete prvom klasom i možete da birate šta ćete pojesti, mala je šansa da ćete biti oduševljeni obrokom. Hrana ima gori ukus u avionu, jer na čulo ukusa utiče pritisak u kabini i to tako da smanjuje osetljivost za čak 30 odsto, pa nam sve deluje pomalo bljutavo.

Jedna od najsmrtonosnijih avionskih nesreća desila se zapravo na tlu. Bilo je to 1977. godine na ostrvu Tenerife kada su se dva aviona sudarila nasred piste. Poginulo je 583 ljudi, a preživeo samo 61.

Ne zaboravite, ipak, da je avion najbezbednije prevozno sredstvo. Najopasnija su prva tri minuta nakon poletanja i poslednjih osam minuta pre sletanja jer se tad dešava najviše nesreća, čak 80 odsto.

Izvor: direktno.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Narednog puta kad budete skrolovali kroz svoj Instagram i Fejbuk (Facebook) fid, moći ćete da vidite video editovan uz p...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.