Korisne biljke za svaki vrt: Jednostavno se održavaju, a unose mir i ravnotežu

Ako ne znate čime biste mogli da obogatite svoju baštu, ovih pet biljaka uvek su dobra ideja

Svaki vrt izgleda lepše kada je obogaćen pravim biljkama koje unose mir i i ravnotežu, a posebno je korisno kada nude i određene prednosti. Ako nemate puno slobodnog vremena za održavanje i uzgoj, ove biljke su idealne za početnike jer ne zahtevaju mnogo brige, a pružaju mnoge koristi kako u kulinarskom, tako i u zdravstvenom smislu, piše Sensa.hr.

Evo o kojih pet biljaka je reč.

1. Bosiljak

Bosiljak je jedna od najjednostavnijih začinskih biljaka za uzgajanje, a koristi se široko u kulinarstvu. Osim što poboljšava ukus mnogih jela, bogat je vitaminom K i antioksidansima. Takođe, bosiljak ima svojstva koja pomažu u odbijanju komaraca i muva, što pomaže u uživanju u bašti tokom toplijeg doba godine. Bosiljak zahteva sunčano mesto i redovno zalivanje, a može da se uzgaja i u teglama, što ga čini pogodnim i za manje prostore.

2. Ruzmarin

Ruzmarin je višegodišnja biljka koja je jednostavna za održavanje i ima mnoge prednosti. Osim što je popularan začin u mnogim jelima, poznat je po svojim lekovitim svojstvima, poput poboljšanja pamćenja i smanjenja stresa.

3. Lavanda

Lavanda je predivna biljka sa mirisnim ljubičastim cvetovima koja ne samo da ukrašava vrt, već ima i mnoge praktične koristi. Njena eterična ulja koriste se za opuštanje i smanjenje stresa, a biljka sama po sebi odbija moljce i komarce. Lavanda zahteva sunčano mesto i dobro drenirano tlo, a otporna je na sušu.

4. Peršun

Peršun je dvogodišnja biljka koja je vrlo jednostavna za uzgajanje i naširoko se koristi u kuhinji. Bogat je vitaminima A, C i K, kao i gvožđem. Peršun takođe ima svojstva koja pomažu u detoksikaciji organizma. Za uspešan uzgoj peršuna potrebno je da osigurate dovoljno svetla, redovno zalivanje i vlažnu podlogu.

5. Menta (Nana)

Menta je višegodišnja biljka koja brzo raste i vrlo je jednostavna za održavanje. Njeni listovi koriste se za pripremu čajeva, koktela i dezerata, a takođe ima i lekovita dejstva poput smirivanja želuca. Menta je vrlo invazivna, pa je najbolje saditi je u posudama ili ograničenim prostorima. Potrebna joj je polusenka ili sunčano mesto i redovno zalivanje.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.