Mikrotalasna je loša za vas? Evo šta kažu eksperti

Mikrotalansa rerna je odlična za brzo podgrevanje hrane. Ipak sve više se ljudi pita da li treba da se klone mikrotalasne pećnice, a jedan porodični lekar predstavio je istraživanja o zdravstvenim efektima kuvanja u mikrotalasnoj za sajt The Healthy.

Mikrotalasna može da bude veoma korisna u kuhinji, ali je mnogi izbegavaju. Da li imamo osnovani strah ili ne u svom tekstu objašnjava dr Particia Varčelo, porodični lekar.

Postoje namirnice koje definitivno ne treba zagrevati u mikrotalasnoj, ali onda postoji…sve ostalo. Između 1960-ih i 1980-ih godina mikrotalasne pećnice su postale uobičajene zbog svoje brzine, praktičnosti i jednostavnosti upotrebe—i Whirlpool navodi podatke iz Biroa za statistiku rada SAD-a koji sugerišu da je do 1997. godine 90% američkih domova imalo mikrotalasnu pećnicu.

Iako su popularne, mikrotalasne pećnice su u poslednje vreme bile predmet blage sumnje zbog nesigurnosti potrošača u pogledu njihove bezbednosti i uticaja na zdravlje i ishranu.
Većina ipak nije prestala da ih koristi, ali se pita da li je hrana iz mikrotalasne zdrava.

Od 1971. godine, Uprava za hranu i lekove (FDA) nadgleda proizvodnju mikrotalasnih pećnica, osiguravajući da proizvođači poštuju stroge standarde performansi bezbednosti za zaštitu javnog zdravlja.
Ohrabrujuće je napomenuti da FDA zauzima blizak naučni pristup ovom jedinstveno tehnološkom uređaju.

Uprava utvrđuje da li mikrotalasne pećnice ispunjavaju njihove standarde i koriste se prema uputstvima proizvođača. Ako je tako, smatraju se sigurnim za upotrebu.

U međuvremenu, istraživanje o bezbednosti mikrotalasnih pećnica je još uvek u toku.

Pregled literature iz 2022. godine koji su napravili poljski istraživači komercijalne prehrambene tehnologije, objavljen u časopisu Trends in Food Science and Technology, tvrdi da je “mikrotalasna hrana održiva i zdrava alternativa za zagrevanje prehrambenih proizvoda.”

Kako funkcionišu mikrotalasne pećnice

Mikrotalasne pećnice kuvaju hranu koristeći elektromagnetno zračenje. Ova vrsta energije je slična energiji koja se koristi za radio talase, ali na višoj frekvenciji, što joj omogućava da interaguje sa hranom. Mikrotalasi su vrsta nejonizujućeg zračenja, što znači da ne predstavljaju iste rizike kao jonizujuće zračenje poput X-zraka ili gama zraka, koji mogu menjati hemijske strukture i DNK.

Mikrotalasna pećnica sadrži elektronsku cev zvanu magnetron koja generiše mikrotalase. Ovi talasi se reflektuju od metalne unutrašnjosti pećnice, omogućavajući im da prodiru u hranu. Namirnice sa visokim sadržajem vode, poput povrća, brzo se zagrevaju jer efikasnije apsorbuju mikrotalase.

Ako ste zabrinuti da će zračenje “prodreti” u vašu hranu tokom zagrevanja, FDA objašnjava da se mikrotalasna energija pretvara u toplotu kada se apsorbuje u hrani, tako da nije “radioaktivna” ili “kontaminirana.”

Presuda o izloženosti zračenju

Jedna od glavnih briga je da mikrotalasne pećnice mogu zračiti, što bi moglo da šteti ljudskom zdravlju. Ovo bi vas moglo inspirisati da se brzo udaljite kada pritisnete dugme “Start”. Budite sigurni, mikrotalasne pećnice su dizajnirane sa više sigurnosnih funkcija koje sprečavaju bilo kakvo curenje. FDA tvtdi da, sve dok se mikrotalasna pećnica dobro održava i koristi prema uputstvima proizvođača, neće emitovati štetno zračenje.

Međutim, postoji potencijalni rizik od curenja mikrotalasne energije ako vaša mikrotalasna pećnica pokazuje bilo kakve znakove oštećenja, kao što su:
Znaci da vaša mikrotalasna pećnica može emitovati toksine
Problemi sa šarkama vrata
Oštećeni zatvarači
Oštećene brave
Vrata koja se ne otvaraju ili zatvaraju pravilno

U tim slučajevima treba da kontaktirate proizvođača za popravke. Izloženost visokim nivoima mikrotalasa je pokazala da izaziva ozbiljne zdravstvene probleme kao što su opekotine kože ili katarakta. Efekti izloženosti niskim nivoima mikrotalasa su manje jasni, ali se uvek preporučuje oprez.

Pored toga, kao sigurnosna mera, stručnjaci preporučuju da ne stojite direktno uz mikrotalasnu pećnicu, posebno tokom dužih perioda dok je u upotrebi, i da osigurate da deca održavaju bezbednu udaljenost.

Mikrotalasne pećnice i gubitak hranljivih materija

Još jedna uobičajena briga je da mikrotalasno zagrevanje hrane može rezultirati većim gubitkom hranljivih materija u poređenju sa drugim metodama kuvanja.

Suprotno tome, stručnjaci kažu da mikrotalasno kuvanje može zapravo sačuvati više vitamina i minerala. To je prvenstveno zato što mikrotalasi mogu kuvati hranu brzo i bez potrebe za vodom, koja može isprati hranljive materije tokom tradicionalnih procesa kuvanja.

Harvard Health ističe istraživanja koja pokazuju da je mikrotalasno kuvanje posebno efikasno u očuvanju sadržaja vitamina C u povrću—često bolje nego kuvanje u vodi.

Formiranje štetnih jedinjenja
Istraživanja su pokazala da zagrevanje hrane u plastičnim posudama u mikrotalasnoj može dovesti do oslobađanja štetnih hemikalija poput bisfenola-A (BPA) i ftalata. Ove supstance su zabrinjavajuće zbog svojih potencijalnih veza sa hormonalnim poremećajima i ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući srčane bolesti, dijabetes i uticaj na ljudsku reprodukciju i razvoj. Da biste smanjili ovaj rizik, koristite posude posebno označene kao “bezbedne za mikrotalasnu”.

Uprkos dostupnosti proizvoda u supermarketima koji su označeni kao bezbedni za mikrotalasnu, i dalje postoje sukobljene informacije o njihovoj stvarnoj sigurnosti od strane različitih regulatornih tela. Kao odgovor na ovu nesigurnost, Joseph Alpert, MD, i Qin Mary Chen, PhD, u komentaru objavljenom u American Journal of Medicine, preporučuju dodatnu meru opreza: prebacivanje hrane iz plastičnih pakovanja u staklene ili terakota posude pre mikrotalasnog zagrevanja. Priznaju da ovo može delovati previše oprezno, ali potvrđuju da je minimalan trud vredan mere predostrožnosti za zdravstvenu sigurnost.

Ovaj oprezan pristup dodatno podržavaju nedavni istraživački nalazi. Studija sprovedena u julu 2023. godine od strane istraživača sa Univerziteta Nebraska otkrila je da mikrotalasno zagrevanje plastičnih posuda za dečju hranu može osloboditi ogromne količine plastičnih čestica—konkretno, do dve milijarde nanoplastike i četiri miliona mikroplastike po kvadratnom centimetru posude.

Neravnomerno kuvanje

Mikrotalasi ponekad mogu neravnomerno kuvati hranu, što može dovesti do “hladnih tačaka” gde štetne bakterije mogu preživeti. Ovaj problem se može rešiti pravilnim mešanjem i čekanjem, što omogućava da se toplota ravnomerno raspodeli kroz hranu.

Kako bezbedno koristiti mikrotalasnu pećnicu

Uvek pratite uputstva i bezbednosne smernice navedene u korisničkom priručniku specifičnom za vaš model mikrotalasne pećnice.

Koristite samo posuđe koje je posebno dizajnirano za upotrebu u mikrotalasnoj pećnici.

Nemojte koristiti mikrotalasnu pećnicu ako su vrata oštećena, ne zatvaraju se pravilno ili izgledaju iskrivljeno.

Odmah prestanite da koristite mikrotalasnu pećnicu ako radi sa otvorenim vratima.

Izbegavajte prekomerno zagrevanje vode ili tečnosti iznad preporučenog vremenskog ograničenja u uputstvima proizvođača.

Posavetujte se sa korisničkim priručnikom da biste utvrdili da li vaša mikrotalasna ne sme da radi dok je prazna.

Redovno čistite unutrašnjost, ivice i vrata vaše mikrotalasne pećnice koristeći vodu i blagi deterdžent. Nema potrebe za posebnim sredstvima za čišćenje mikrotalasnih pećnica, a abrazivni materijali kao što su sunđeri za ribanje ili čelična vuna treba izbegavati.

Zaključak

Mikrotalasne pećnice nisu inherentno štetne za vas. Kao i svaki način kuvanja, imaju svoje prednosti i mane. Ključ je u pravilnoj upotrebi mikrotalasne pećnice—održavanjem uređaja u dobrom stanju, korišćenjem posuđa bezbednog za mikrotalasnu i praćenjem preporučenih vremena kuvanja i procedura.

Izvor: danas.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako se do sada smatralo da je idealna telesna temperatura 36,6 stepeni Celzijusa, poslednja istraživanja naučnika pokaz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.