10 automobila koje nije moguće prodati!

Kupci vrlo često biraju automobil po izgledu, dizajnu, mnogi vozači smatraju da je kvalitet kod današnjih automobila skoro pa izjednačen, pa tako daju prednost vizuelnom utisku, opremi. Posle nekog vremena, kada požele noviji, moderniji auto, shvate da ne mogu da prodaju polovnjak koji imaju, a mislili su da se taj model dopada većini kupaca. Ponekad nije neobičan dizajn ono što odbija potencijalne kupce, već i nepoverenje prema određenim markama.

 

1. Ssangyong

Ssangyong je korejska marka automobila koja ima dugu tradiciju u proizvodnji SUV-ova, i maksimalno su iskoristili svoju dugogodišnju saradnju sa Mercedesom, od kojeg su uzimali motore, menjače i prenos preko svih točkova. Kupci pomisle da je Mercedesov motor garant kvaliteta, ali i mogućnost relativno lake dalje prodaje! Međutim kad oglase Ssangyong Rexton telefon ne zvoni. Kada znatno spuste cenu, počnu da se javljaju znatiželjni kupci (koji to nisu) sa čudnim pitanjima, jer nije im jasno zašto je cena tako povoljna, a auto ima toliko mnogo opreme, snažan motor, veliku karoseriju. Svako dalje spuštanje cene, dovodi do još čudnijih pitanja. Ljudi misle da je to kineski auto, i time opravdavaju povoljnu cenu. Enterijer nije naročito originalan, a nije posebno ni dopadljiv, pa i to delimično odbija kupce. Ako probaju da se savetuju sa svojim majstorom, mehaničari u prvi mah ne žele da priznaju da nemaju blage veze koji je to model Rexton, nisi sigurni da li su ga ikada videli, a tek ne znaju, da li njihova dijgnostika uopšte može da čita kompjuter tog “kineza”.

 

Najviše odbija kupce dizel motor od 2.7 litara! Svima se dopada što ima 165 KS, ali niko ne želi da plaća registraciju od 85.000 dinara za auto iz 2005.godine. Ne pomaže ni niska cena od oko 4.000 evra! Auto ne možete da prodate godinama……

 2. Suzuki Liana

Suzuki Liana je još jedan model koji je skoro pa nemoguće prodati. Za Suzuki kupci u Srbiji znaju da je japanska marka, ali mnogi vozači imaju podozrenju prema ovom brendu, posebno jer mehaničari nisu oduševljeni kvalitetom Suzukijevih automobila. Liana nema neki atraktivan dizajn, to je porodični auto, sa velikim prtljažnikom, ali je prostrana, i košta relativno malo. Prosečne cene su 2.500 evra za neko 2005.godište, pa samim tim ovaj model spada u najjeftnije japanske automobile C segmenta, ali ni to ne vredi, prosto kupci beže od ovog modela. Suzuki zaista ima loš kvalitet i motora, i limarije, i menjača, ali Liana je Made in Japan, i za nijansu je kvalitetnija od Suzukijevih modela koji se prave u Mađarskoj, koji nikako nisu za preporuku. Za razliku od Rextona koji je vrlo dobar SUV, sa kvalitetnim motorom, ozbiljnim 4 x4 prenosom, Liana ima motore koji nisu naročito pouzdani. Moj vam je savet preskočite Suzuki, ne samo jer im delovi nisu jeftini, nego jer je to najnepouzdaniji japanski auto, a Liana zbog svog dizajna dodatno odbija kupce. Dakle nemojte razmišljati o kupovini ovog modela!

 3. Daewoo Leganza

Daewoo Leganza je neki kažu “venčanica”! Ali ja se ne slažem, jer venčanicu možete da prodate, naravno ispod cene, ali Leganzu ne! To je prosto nemoguća misija! Loša ponuda delova, mali broj servisa koji rade Deawoo, marka koja u Srbiji nikada nije bila popularna, a osim toga žedni benzinski motori nikako ne privlaće one sa tanjim džepovima! Ne pomaže ni prosečna cena od 2.500 evra za model iz 2003.godine! Iako za taj novac ne možete kupiti ni jedan tako dobro opremljen auto, i ni jedan model iz D segmenta, kupaca za ovaj model prosto nema i nema. Kada vlasnici spuste cenu, onda kupce još dodatnu odbiju od tog modela, jer se onda oni pitaju a šta sve nedostaje ovom automobilu? Mehaničari nikako ne vole Daewoo, i nećete dobiti ni od majstora pozitivno mišljenje o ovom inače solidnom automobilu, koji nudi zavidan nivo komfora, i sasvim korektne performanse.

Čak su im i motori dosta pouzdani, kao i menjači. Ali imati auto koji ne možete da prodate prosto nije mudar izbor, jer ponuda polovnjaka na tržištu je velika, i prosečan Srbin će radije kupiti mnogo manji, nebezbedniji, lošiji Fiat Punto, jer njega majstor ume da popravi! Tu je i strah od nedostatka delova, koji je manje – više opravdan. Enterijer je dopadljiv, podseća na neke luksuznije japanske automobile. Finalna obrada je dosta dobra, a oprema bogata. Ipak kupci ne smeju da kupe ovaj auto. Preskočite ga i vi.

 4. Rover 75

Rover 75 je prelep automobil, čak ima i čuvene BMW motore, ali kupci kao po naredbi beže od njega! Redizajnirana verzija nakon 2004. godine je primetno kvalitetnija i pouzdanija, ali tržište prosto nije dobro prihvatilo ovaj model, čak i u Engleskoj. U oglasima ima ovih modela, ali je prodaja prosto nemoguća! Delove nije lako pronaći, a često su im cene paprene! Broj servisa koji radi Rover u Srbiji je mizerno mali, a kupci sa tanjim džepom beže i od BMW motora sa lancem, koji nije jeftin za zamenu. Sve u svemu, preskočite Rover, ali i model 75!

 5. Chery Tengo

Chery Tengo definitivno nije automobil koji lako može da se proda! Naprotiv, njega kupci zaobilaze kao da je to najgori auto koji postoji na tržištu. Iako modele iz 2010.godine možete kupiti za malo novca, niko se ne usuđeje da to učini. Kako je kineski Chery došao na tržište Srbije, tako su se preko noći i bez najave povukli, i ostavili vlasnike ovih automobila na cedilu! Nije bilo delova, kao što ih i sada nema! Mogu da se poruče, ali čeka se dugol, i cene nisu male. Preskočite Chery, a preskočite i najnovije modele ovog brenda koji se opet vratio u Srbiju, jer će opet kroz par godine nestati sa našeg tržišta! Prosto kineski automobili nisu dovoljno jeftini, a Srbi kada kupuju auto kupuju i marku, ali i žele brend za koji će imati servis, delove, sasvim opravdano!

 6. Renault Laguna II

Renault Laguna II je automobil koji ni jedan moj mehaničar ne želi da primi u servis. Da li znate zašto? Zato što je nemoguće valjano održavati ovaj model, stalno neki problemi sa elektronikom i elektrikom, kompjuterom, motorom. Jako ga je teško prodati.Možete je kupiti za samo 1.500 evra, ali nemojte!

Renult Laguna je posle Citroena C5 najudubniji automobil u srednjoj klasi. Takođe, spada u modele koji se i najviše kvare, pre svega je reč o problematičnoj elektronici i upravljačkom softveru. Od 2003.godine ti problemi su uglavnom rešeni, ali je Renault taj propust sa relativno skupim modelom papreno platio – gubitkom tržišta u ovom segmentu. Nova redizajnirana Laguna je nešto sasvim drugo, dobro prerađen i dorađen automobil bez onih početničkih grešaka koje su napravili pre 5 godina kada je ovaj model i predstavljen.

Polovnjaci sa preko 400.000 km nisu u cvetu mladosti, i zahtevaju ponekad i skupe popravke, kao što je remont turbine, ili zamena preskupih brizgaljki. Ako se radi o automobilu sa većom kilometražom, onda su i nepredviđeni kvarovi brojniji.

Renaultov menjač je prespor za moj ukus, sa relativno dugačkim hodovima, servo upravljač nije dovoljno direktan, a vozna dinamika ovog automobila će verovatno biti po mom ukusu kada budem imao više od 50 godina (ali nisam sasvim siguran).

Vozači koji ne mogu da priušte nov automobil, već moraju a kupe polovnjak, najčešće gledaju koliko će taj automobil da ih košta, dugoročno gledano, odnosno koliko će novca potrošiti na održavanje. Ako kupite Clio 1.2 za 2,500 evra star 15 godina, on će vas u narednih 5 godina sa održavanjem i kvarovima u proseku koštati između 1,000 i 1,500 evra. ako kupite Lagunu 1.9 DCI staru 15 godina, ona će vas u narednih pet godina koštati od 1,500 do 3,000 evra, sve zavisi šte će se sve pokvariti. Naši vozači, a i svi oni koji nemaju puno para, radije biraju da voze Clio, i da im nešto novca ostane u džepu. Zato Laguna košta manje nego Clio.

Kvarovi i problemi
Ćest problem dotrajalog turbo punjača je interkuler. Elektronika joj nije pouzdana, elektrika takođe: proverite podizače prozora, merače pritiska u gumama. Održavanje trapa Lagune nije preskupo, prosečno je nežan, i obavezno ga proverite pre kupovine! Elektronska kartica koja zamenjuje klasični ključ je nepouzdana i ona će vam često zadavati glavobolje.

Problem sa EGR ventilom i DPF-om su česti, kod loše održavanih primeraka.

Pod opterećenjem dolazi do proklizavanja kvačila kod dizela, izduvni sistem je sklon koroziji. Interkuler se takođe može pokvariti zbog kritičnog stanja turbine, nakon čega se pojavi dim i osetno padne snaga, preporuka čišćenja interkulera na 30 000 km. Kod motora 1,9 dCi često strada električna pumpa niskog pritiska koja dovodi gorivo iz rezervoara do pumpe visokog pritiska.

Popularni benzinac 1.8 nije bez mana i kvarova. Osetljivi su bobine, za svaki cilindar po jedna, a posebno posle pranja motora, upravljačka jedinica motora može da bude problem, a ponekad i klapna gasa, zbog čega motor nepravilno radi. Može da se desiti da usled nedovoljne količine benzina, otkaže potapajuća pumpa u rezervoaru. Kod benzinaca postoji i problem sa brizgaljkama, Sve ovo važi i za slabiji motor 1.6 16V. Menjač nije dugovečan, pa računajte na remont istog. Na prednjem trapu najčešće stradaju krajevi letve upravljača, a na zadnjem trapu slabu tačku predstavljaju silen blokovi, ali to je tako kod većine automobila u ovoj klasi. Stanje letve volana se najbolje vidi kada auto podignete na dizalicu- Tad možete videti koliko luft ima, i u kojoj meri curi ulje iz nje. Pore pregleda mehanike, elektronike, trapa, obavezno proverite da li je čitljiv broj motora, i da li su papiri od automobile koji gledate! Naravno, da može da se desi da auto bude legalan, a da ostanete bez njega! Često izvršitelji stave šapu na vozila, a notari da to ne proveravaju!

 7. Mercedes R klase

Da li je moguće da jedan Mercedes ne može da se proda? Da ga kupci ne žele? Itekako je moguće, jer ovaj model ima toliko odbojan dizajn, da većina kupaca ne bi vozila ovaj model sve da im ga neko i pokloni. Iako se jako teško prodaje, ne može da se kupi za par hiljada evra kao gore navedeni modeli. Skupo održavanje, a odbojan dizajn nisu nešto što ga preporučuje na tržištu polovnjaka! Preskočite ovaj automobil iako je Mercedes! Može da se kupi solidan primerak za oko 7.000 evra, neko 2008.godište! Najbolji izbor je dizelaš od 3.0 litra, ali je registracija za njega čak 85.000 dinara. Iako je ovo izuzetno bezbedan i kvalitetan auto, potrebno vam je više od godinu dana da bi imali prilike da ga prodate. Kupcima se ne dopada dizajn!

 8. Renault Thalia.

Ako imate ovaj automobil, a telefon ne zvoni ni godinu dana nakon što ste ga oglasili, mislim da je potrebno da zaključite da ste vlasnik automobila koji ne može da se proda. Dizajn je stvarno odvratan. Thalia se proizvodila u Turskoj, i vrlo je lošeg kvaliteta.

 9.Dacia Solenza

Dacia Solenza nije popularan model. Koliko god da je niska cena, kupci će oklevati. Iako to uopšte nije tako loš auto, čak mu je i limarija sasvim solidna i korektna, recimo puno je bolja nego kod Suzukija.

 10. Suzuki SX4

Suzuki SX4, su uglavnom birale žene, jedno vreme je bio popularan model. Danas to više nije, i jako se teško prodaje, morate puno da spustite cenu, da bi se javili prvi preprodavci, koji će vam ponudi naravno još manje. Preskočite ovaj auto!

 Izvor: najboljiauto.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.