ŠTA BI SE DESILO AKO BI ZEMLJA PRESTALA DA SE OKREĆE? Okeani bi se raspršili, snažni vetrovi bi divljali - za nekoliko minuta sve bi bilo UNIŠTENO

Šta bi se dogodilo kad bi Zemlja iznenada prestala da rotira oko svoje ose, a atmosfera ostala nepromenjena?

Henri Rajh, tvorac obrazovnog “Jutjub kanala” “Minutfizika” i autor Rendal Manro, kreator sajta XKCD, objasnili su putem animacije u okviru svoje serije “Šta ako?” dešavanja koja bi usledila ako bi Zemlja i svi zemaljski objekti, kako je precizno glasilo pitanje, odjednom prestali da se okreću, a atmosfera zadržala svoju brzinu.

Ako Zemlja stane a vazduh ne, on bi se iznenada kretao iznad površine 470 metara u sekundi, navodi se na snimku i dodaje da je, radi poređenja, supersonična brzina 343 m/s.

Snažni vetrovi trajali bi svega nekoliko minuta blizu površine pre nego što ih trenje sa tlom ne uspori. Ali, u tih par minuta bukvalno bi sveli sve ljudske objekte na ruševine, čak i strukture dovoljno snažne da prežive vetrove bile bi u problemu.

Suštinski, vetrovi bi bili toliko katastrofalni da bi skoro sav život na Zemlji bio iskorenjen.

A to je samo početak. Tada bi stvari ostale zanimljive, piše Laughinsquid.com.

Oni ljudi koji rade ili se kriju pod zemljom verovatno bi ostali bezbedni – bar inicijalno – ali potpuno odsečeni od spoljnog sveta.

Okeani bi se raspršili, a dužina dana morala bi da se ponovo definiše iako bi Mesec i dalje pratio svoje mesečne cikluse.

Ukoliko bi Zemlja potpuno prestala da se okreće, normalni ciklus dana i noći bi se okončao.

Sunce ne bi potpuno prestalo da se kreće po nebu, ali bi mnogo usporilo. Dok bi nas Zemljina orbita nosila kroz Sunčev sistem u krugu, videli bi izlazak i zalazak Sunca jednom godišnje. Ipak, Zamah atmosferskih vetrova vratio bi se nazad na Zemlju, počevši ponovo da je okreću – veoma polako jer je atmosfera daleko lakša od zemlje.

U odnosu na udaljene zvezde, za jedan krug Zemlje sada bi trebalo oko 3.000 godina da se okonča, navodi se u videu.

Jedan “dan” po orbiti – koji traje godinu – značio bi šest meseci dana i šest mraka. Na dnevnoj strani, površina bi se pržila pod stalnim Suncem, dok bi na noćnoj temperature opale. Iako bi se dužina dana promenila, to se ne bi dogodilo sa dužinom meseca, jer naš prirodni satelit nije prestao da se okreće oko Zemlje.

Pre svega ovog, plimska stila stvorena mesečevom gravitacijom usporila je našu rotacija odvlačeći Mesec u višu orbitu. Nakon toga, mesečeva gravitacija bi povukla Zemlju i veoma, veoma postepeno nas samo malo ubrzala, navodi se na snimku.

Srećom po nas, sve ovo je retoričke prirode.

Izvor: blic.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.