Evo zašto neki automobili imaju zelene kapice na ventilima guma

Kapice na ventilima guma, bilo plastične ili metalne, standard su kod svakog automobila. Iako se na prvi pogled čine identičnim, postoji jedan tip koji označava ključnu razliku: kapice zelene boje.

Mada ne često, postoje vozila koja imaju takve zelene kapice na ventilima guma i to ne zbog estetike. Zelene kapice, naime, označavaju da su gume punjene azotom umesto vazduhom, što nije široko prihvaćeno, ali je nešto što neki vozači smatraju poželjnijim, piše Jutarnji list.

Jedna od prednosti punjenja guma azotom je ta da su manje osetljive na promene temperature, što rezultuje manjim fluktuacijama pritiska u gumama i zato uobičajene kontrole (svake dve nedelje) nisu ni potrebne.

Osim toga, azot u gumama može osigurati veću stabilnost, prianjanje i ravnomernije trošenje, što pozitivno utiče na njihovo trajanje.

Takođe, njegova hemijska priroda sprečava oksidaciju gume i smanjuje rizik od požara jer ne sadrži oksidante koji bi mogli izazvati gorenje. Azot je inertan gas što znači da ne gori niti može da eksplodira, dok kiseonik u vazduhu rasplamsava vatru i izaziva eksploziju. Zato vulkanizeri po pravilu preporučuju punjenje guma azotom.

A tu je i glavni nedostatak: ne možete sami napumpati gume jer nema dostupnih pumpi za azot uobičajenim korisnicima.

Naime, za punjenje azotom potrebno je posetiti specijalizovane radionice, što često rezultuje većim troškovima u odnosu na tradicionalno punjenje vazduhom.

Slobodno vreme

Lifestyle

Nikola Tesla, jedan od najplodnijih i najkreativnijih umova koje je čovečanstvo ikada imalo, ostavio je neizbrisiv trag ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.