Da li su zebre bele sa crnim prugama ili crne sa belim prugama? Da li su zebre bele sa crnim prugama ili crne sa belim prugama?

Da li su zebre bele sa crnim prugama ili crne sa belim prugama?

U prirodi svako zašto ima svoje zato, pa tako i pruge na zebri. One su tamo postavljene sa veoma dobrim razlogom i mogu da stvore pravu optičku iluziju.

Zebre imaju veoma prepoznatljiv dezen, da li ste se ikada zapitali zašto ih je majka priroda tako dekorisala?

„Postoji nekoliko objašnjenja, a najpoznatija je hipoteza da je grabljivcima toliko teško da razlikuju pojedinačne zebre od grupe, odnosno, obrazac može čak da izazove optičku iluziju kretanja u suprotnom smeru“, piše na stranici Zoo vrta iz Ljubljane, a prenosi metropolitan.si.

Najnovija istraživanja pokazuju da obrazac takođe zbunjuje muve cece i da je odlična odbrana od njih. Pruge se stapaju sa okolinom i takođe služe kao kamuflaža.

Prema drugoj teoriji, pruge imaju čak i termoregulatornu ulogu.

Da li su zebre u osnovi crne ili bele?

„Naučnici su otkrili da zebre imaju crnu kožu i crnu pozadinu dlake, a bele pruge i beli stomak su samo dodatak“, napisao je pre izvesnog vremena Nacionalni institut za biologiju, ističući da nema ne postoje dve zebre koje imaju iste pruge.

Baš kao i ljudski otisci prstiju, funkcionišu potpuno isto, svaki je jedinstven, tako je i sa zebrastim prugama.

Svaka zebra ima svoj obrazac, a kada se spoje u gomilu, iscrtava se fascinantan prizor, koji u velikoj meri zbunjuje predatore, jer nisu u stanju da razlikuju jednu životinju od druge, prenosi Danas.rs.

Slobodno vreme

Lifestyle

Poznato je da su u avionima smanjene količine kiseonika. Letenje avionom našim telima čini mnogo više od toga da nam uz...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.