Kako se organizuje prevoz pokojnika iz inostranstva u slučaju smrti van zemlje?

 

Smrt van matične zemlje, zemlje u kojoj je osoba rođena ili želi da se sahrani, nije retka pojava. U različitim situacijama događa se da osoba premine u inostranstvu, a da je želja da se sahrani u Srbiji ili da je to jedina opcija. Bilo da smrt nastupi kod osobe koja živi i uradi u drugoj državi, da trenutno u njoj boravi zbog određenih obaveza ili da je na proputovanju, ono šta je potrebno jeste prevoz pokojnika od mesta smrti do mesta sahrane. Međutim, kako se radi već o međunarodnim pravima i pravilima, ovakav prevoz zahteva posebnu proceduru.

Sama procedura koja se prolazi je umnogome drugačija nego procedura koja se prolazi kada osoba premine u granicama Srbije. Prevoz pokojnika iz inostranstva se posmatra kroz pravne regulative, te predstavlja poslednji korak prolaska administracije koja je prilično složena. Zato se u najvećem broju slučajeva angažuju pogrebničke firme koje uz prevoz preminule osobe i posmrtnih ostataka, nude i kompletnu podršku u vezi sa završavanjem administrativnih obaveza i poslova u inostranstvu. Ali, šta je potrebno sve uraditi?

Kako se ponašati kada osoba umre u inostranstvu?

Prva i najvažnija stvar jeste da se odmah obavesti nadležna hitna pomoć koja ne teren izlazi sa lekarom koji konstatuje i proglašava smrt. Ukoliko se dogodi da osoba premine na javnom mestu ili pod nerazjašnjenim okolnostima, onda se u ceo slučaj uključuje i lokalna policija, koja dalje sprovodi potrebne procedure, usled potrebne obdukcije i drugih radnji. Međutim, lekar je veoma važan, jer on izdaje potvrdu o smrti koja je i prvi dokument potreban da bi se prevoz pokojnika iz jedne države u Srbiju obavio.

Koja dokumentacija je potrebna za prevoz pokojnika iz inostranstva?

Da bi se prevoz pokojnika iz inostranstva obezbedio potrebno je dobiti sprovodnicu, odnosno dozvolu za prevoz ostataka preminule osobe, kao i ostalu dokumentaciju. Za to je potrebno prikupiti određenu dokumentaciju koja podrazumeva najpre izveštaj, tj. potvrdu o smrti koju izdaje lekar koji je smrt konstatovao. Nakon toga se započinje prikupljanje ostale dokumentacije. Potrebno je pribaviti pasoš preminule osobe, izvod iz matične knjige rođenih, kao i izvor iz matične knjige umrlih koji u ovom slučaju izdaje nadležna gradska uprava/opština mesta i grada gde je osoba preminula. Ukoliko je osoba bila u braku potreban je i izvod iz knjige venčanih.

Ono šta je potrebno dobiti jeste i izveštaj sanitarne inspekcije o bezbednosti kovčega koji se koristi za prevoz pokojnika i njegov prenos iz zemlje u zemlju, kao i potvrdu o postojećem grobnom mestu gde će se sahrana obaviti. Svu dokumentaciju, uz popunjen zahtev za sporovdnicu, potrebno je predati nadležnom konzulatu ili ambasadi, nakon čega se sprovodnica izdaje.

Kompletnu proceduru može obaviti neko od članova bliže porodice, mada je mnogo lakše ako angažujete specijalizovanu firmu za prevoz pokojnika, koja će sve uraditi umesto vas za veoma kratko vreme.

Ko vrši prevoz pokojnika iz inostranstva?

Prevoz pokojnika iz inostranstva uvek vrše specijalizovane, pogrebničke firme, koje poseduju specijalizovana vozila za prevoz pokojnika, što je jedan od uslova da se prevoz uopšte organizuje i dozvoli.

Izvor: mojodmor.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.