Kako da dojim blizance?

Blizanci su stigli kući, šta dalje?
Kad dobijete blizance, vama nikada neće biti dosadno, jer možete da očekujete sve i svašta. Onog trenutka kada vam ginekolog potvrdi blizanačku trudnoću, treba dobro psihički da se pripremite, jer vas očekuju razne dogodovštine kada mali klinci stignu na svet.
Šta da očekujem prvih meseci?
Ako se ne organizujete dobro, vaš život se može pretvoriti u mali haos. Ako nemate nikoga da vam pritekne u pomoć, naoružajte se strpljenjem. Verovatno ćete uhvatiti sebe kako trčite po kući u spavaćici, neočešljane kose, crvenih očiju od plakanja, što zbog hormona, što od nespavanja i umora. Prvih nedelja nakon porođaja, bićete više nego iscrpljeni. U ovom slučaju možete se odlučiti na izmlazavanje mleka, pa će i vaš suprug moći da vam pomogne i noću da ih hrani. Dobra bi bilo da angažujete bake i deke koji vam takođe mogu pomoći u kućnim poslovima, kao što su kuvanje ili spremanje.

Dojenje blizanaca

Najvažnije od svega jeste da se opustite. Pronađite položaj za dojenje koji vama najviše odgovara. Možete koristiti jastuk na koji ćete moći da stavite obe bebe. Prvih dana, bebe su slabije i potrebno im je više vremena da izvuku mleko iz dojki. Zato savetujemo da podoji u početku traju od 15 do 20 minuta. Nikada nemojte dozvoliti da vam bebe spavaju na dojkama. Ukoliko se to i dogodi, probudite ih i podstičite ih da sisaju. Spavanje beba na dojkama može za posledicu imati ragade. Kada podojite svoje blizance izmlazajte se pumpicom. Na taj način sprečićete problem sa zaostalim mlekom u dojkama.

Kako da budem sigurna da su bebe dosta jele?

Da biste bile sigurne da su vaši blizančići pravilno sisali i da dobijaju dovoljnu količinu mleka, obratite pažnju na sam način sisanja. Trebalo bi da osetite da bebe povlače mleko iz dojki i da ga gutaju. Pored pravilnog dojenja, znaci koji će vam pokazati da su bebe site su i spavanje. Takođe, stolica sitih beba je zlatno žute boje i one dobijaju na težini. Dojenje dve bebe je veoma odgovaran i u nekim trenucima veoma težak zadatak, ali rezultat je nemerljiv. Drage mame blizanaca, budite uporne, ne odustajte! Potrebno je mnogo volje, upornosti i strpljenja. Najbitnije je da slušate sebe, ne obazirite se na priče da se ne mogu dve bebe dojiti u isto vreme, jer se za to nema dovoljno mleka.

Kako da dojim obe bebe u isto vreme?

Većina lekara preporučuje istovremeno dojenje. Ovo bi trebalo da primenjujete, jer moglo bi da vam se desi da taman kada se podojili jednu bebu, druga traži mleko, jer je gladna. Kada imate blizance možete ih hraniti zajedno. Postupak je sledeći: stavite ih na leđa licem okrenutim prema vama, za ovu pozu možete koristiti jastuče za dojenje. Druga metoda je da su oba deteta obuhvaćena u naručju ( glavice su u pregibu vašeg lakta, a podlakticom pridržavate celu dužinu bebe) tako da im se tela ukrštaju. Na kraju ne brinite, ipak ćete sami posle izvesnog vremena shvatiti šta prija vama i vašim bebama.

Izvor: www.bebac.com

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.