Alergijske reakcije kod beba i dece

Na šta sve deca mogu da budu alergična?

Alergijske reakcije mogu da se jave na određene vrste hrane, lekove, ubode insekata, polen, prašinu, sunce ili na druge supstance.

Iako većina alergijskih reakcija nije jako opasno, teška alergija može biti opasna po život i zahteva hitnu lekarsku pomoć.

Koji su simptomi?

Blage reakcije:
Svrab
Crvenilo kože
Blagi otok
Curenje iz nosa
Kijanje
Svrab očiju, vodnjikave oči
Crvene ospe po telu

Opasne reakcije:
Oticanje usta ili jezika
Teškoća pri gutanju ili govoru
Šištanje ili otežano disanje
Bol u stomaku, mučnina, povraćanje ili dijareja
Vrtoglavica ili nesvestica

Šta treba da uradite?

Ako su simptomi blagi, datjte detetu antihistamin.

Čim uočite neku od opasnih reakcija koje smo naveli, odmah hitnu medicinsku pomoć.

Prevencija

Ako sumnjate da je vaše dete alergično, izbegavajte da mu dajete namirnice koje bi mogle da pokrenu bilo kakvu alergijsku reakciju. Uvek kod kuće imajte sirup ili tablete antihistamina.

Ako vaše dete ima jaku alergiju, lekar će ga poslati na testove za utvrđivanje alergije i dati vam upustva o tome kako da se ponašate u slučaju da se alergija ponovo pojavi.

Izvor: Biti roditelj

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.