U koliko sati dete treba da ide na spavanje prema uzrastu? Ovoliko sati sna im je neophodno

Za pravilan razvoj deteta potrebni su hranljiv obrok i dovoljno sna, a mnogi roditelji se pitaju koliko njihovo dete treba da spava, da li kasno odlazi na spavanje, koliko mu je zapravo sna potrebno?

Moderni roditelji priznaju da je sve teže ranije poslati decu na spavanje, a mnogi mališani opstaju budni do kasno. Deci je potrebno više sna nego što mislimo, posebno jer su u periodu života kada se odvija njihov razvoj. Ako imate mališane, znaćete koliko je teško ponekad ih odvesti u krevet - posebno u letnjim mesecima kada kasno pada mrak.

Stejsi Karlsen, vaspitačica iz osnovne škole Vilson, objavila je tabelu kada deca prema uzrastu treba da budu u krevetu i izazvala raspravu na društvenim mrežama. Mnogi roditelji smatraju da su njene smernice previše stroge - na primer, navela je da sedmogodišnjak treba da bude u krevetu do 20:15. Desetogodišnjacima nije lakše, jer idu u krevet oko 20:30 sa pozivom za buđenje u 6:30h. Nakon što je podelila sada viralnu objavu na Fejsbuku, rekla je: "Za mene je bio šok što se objava toliko delila. Nisam to izmislila. Pronašla sam to na mojoj stranici i pomislila sam: Vau, ovo je od velike pomoći."

U stvari, vaspitačica je bila malo zatečena i šokirana koliko je ljudi pogledalo njen post - tabela je šerovana više od 300.000 puta. Neki su priznali da im je objava bila korisna, a jedna mama je napisala da joj je drago što je neko potvrdio da je dobro što šalje decu ranije u krevet:

"Imam četvoro dece i mnogo me zeza vreme spavanja. Počela sam da im postavljam vreme za spavanje pre mnogo godina na osnovu toga koliko im je sna potrebno... Drago mi je što vidim da ovaj grafikon opravdava tačna vremena koja smo već odredili."

Iako niko ne može poreći važnost dobrog sna, mnogim roditeljima se nije svideo raspored spavanja. "Ovo nije vojska i ako bih svoju decu slao u krevet u 7 uveče, ustala bih u 4 ujutru. Ne, hvala", požalio se jedan tata.

Takođe je tvrdio da će raspored ograničiti vreme koje može da provede sa svojim mališanima. "Plus, nikada ne bih uspeo da provodim vreme sa njima posle škole", napisao je.

Drugi je dodao: "Žao mi je, ali ovaj grafikon je apsurdan. Ko stavlja svoje dete u krevet u 6:45?"

Drugi su takođe izjavili da je tako rano spavanje nemoguće sa toliko vannastavnih aktivnosti: "Poštovanje ovog vremena je ZAISTA teško kada neka deca imaju vannastavne aktivnosti i ne dolaze kući do 20 sati da jedu, istuširaju se i završe domaći zadatak", požalila se jedna mama.

Ako se pitate kako treba da izgleda raspored spavanja vašeg deteta, imajte na umu da može da varira u zavisnosti od njegove rutine, doba godine i da li je spavalo, piše The Sun.

Prema rečima stručnjaka iz bolnice Grejt Ormond strit, deci između 12 meseci i četiri godine potrebno je između 12 i 16 sati sna - uključujući i dremke tokom dana.

U međuvremenu, deca starija od šest godina treba da imaju za cilj 9-12 sati zatvorenih očiju po noći. Kao i odrasli, tinejdžeri mogu da prođu sa nešto manje i trebalo bi da spavaju između 8-10 sati po noći. Nažalost, ne možemo da garantujemo da će im ovo pomoći da brže ustaju iz kreveta.

Izvor: prva.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.