Najčešći zdravstveni problemi kod beba: Opstipacija, dijareja i zelena stolica kod odojčadi

BabyMed - Medicinska kozmetika za bebe i malu decu sa 5 proizvoda za negu osetljive kožu beba


 

Postoje mnogobrojni razlozi za nastanak promena u stolici beba, stoga izdvajamo osnovne činjenice koje bi trebalo da znate.

U periodu dojenja, roditelji se vrlo često susreću sa mnogim problemima kada je detetovo zdravlje u pitanju. Mnogi gastrintestinalni problemi se povezuju sa bebinom ishranom, najčešće zbog nezrelosti creva odojčeta. Većina njih, svakako, ne zahteva medicinsku intervenciju, ali bi ipak trebalo pratiti detetovo stanje.

Pored kolika (grčeva) i regurgitacije (bljuckanja), može doći i do različitih problema sa pražnjenjem i stolicom kod mališana. Izdvojićemo opstipaciju, dijareju i zelenu stolicu kao tri načešće pojave kod bebe.

Opstipacija (konstipacija) ili zatvor kod beba

Opstipacija predstavlja eliminisanje male količine suve stolice, uz poteškoće prilikom defekacije i smanjenu frekvenciju pražnjenja creva. Ako dete ima opstipaciju, stolica se spontano javlja nakon najmanje tri ili četiri dana, ili pak svakog dana manja količina tvrde stolice.

Pri tome, odojčad se naprežu ili stenju, a plač može biti skoro siguran znak konstipacije. Beba koja ima zatvor savija noge prema stomaku i pravi grimase. Vrlo često može imati grčeve, bol, nadutost u predelu stomaka, a apetit je obično smanjen.

Ukoliko se pak na 2-3 dana javlja meka stolica koja bez problema prolazi, to je onda samo neredovna stolica.

Opstipacija kod mališana vrlo često može biti posledica dehidratacije, stoga je važno unositi dovoljnu količinu tečnosti u bebin organizam. Pored dehidratacije, drugi uzrok opstipacije može biti usporeno pražnjenje creva. Do toga dolazi jer većina vode iz sadržaja debelog creva odlazi u krvotok. Razlozi mogu biti i prelazak sa majčinog mleka ili formule na kravlje mleko, a nekada može biti i prevelika količina formule.

Ukoliko dojite bebu, promena ishrane nije potrebna. Ako bebu hranite adaptiranom formulom, onda možete pokušati sa PRILAGOĐENIM MLEČNIM FORMULAMA KOJE SE DAJU mališanima sa opstipacijom. One sadrže sastojke koji povećavaju lumen crevnog sadržaja i podstiču rad creva, a uz to dovode i do razvoja dobrih bakterija u crevima, a one same po sebi regulišu stolicu.

Dajte bebi više tečnosti i vlakana. Ukoliko ste počeli da uvodite povrće u ishranu, izaberite grašak, brokoli, pasulj, paradajz. Od voća su šljive dobar izbor, kao i breskve i kajsije. Radije birajte kukuruz umesto pirinča.

Dijareja kod beba

Kako izgleda normalna stolica kod bebe?
Beba koja se hrani samo majčinim mlekom ima zlatnožutu, kašasto-gromuljičastu stolicu, koju eliminiše bez teškoća. Dok samo sisa, nije joj potrebna voda (mada nije ni zabranjena). Beba koja se hrani adaptiranom mlečnom formulom ima tvrđu, maslinasto-zelenkastu stolicu, koju teže eliminiše. Da bi se to sprečilo, treba je između mlečnih obroka pojiti dovoljnom količinom vode.

Dijareja je pojava više od tri tečne stolice u toku 24 sata. Takođe, mnogo je važnije posmatrati sastav stolice, a ne učestalost. Bebe imaju od 8 do 10 stolica dnevno, a ukoliko se doje, ona može biti penušava i tečna. To je sve normalno.

Do dijareje dolazi najčešće dolazi usled infekcije (bakterije, virusi, paraziti). Nekada se može javiti i zbog bolesti koje nisu direktno vezane za digestivni trakt, poput upale srednjeg uha, mokraćnih infekcija i slično.

Ukoliko se dijareja javi iznenada, udružena sa povraćanjem, krvavim stolicama, temperaturom i gubitkom apetita, ona može imati veze sa nekom infekcijom. U tom slučaju bi trebalo da se obratite pedijatru.

Kod beba je jako važno održavati higijenu, jer nesterilno čuvanje mlečne formule, upotreba neprokuvane vode i flašica, pa i loša higijena osobe koja priprema hranu, može dovesti do zagađenja mleka, pa onda i do proliva kod bebe.

Ukoliko dijareja traje nedeljama, ona može biti prouzrokovana nekim od navedenih stanja:

Glutenska enteropatija (celijačna bolest) - gluten uzrokuje lošu apsorpciju masti, koja dovodi do pothranjenosti i obilnih i smrdljivih stolica.

- Cistična fibroza (mukoviscidoza) - insuficijencija pankreasa povećava gubitak proteina i masti stolicom sa posledično lošom ishranjenošću i zaostajanjem u rastu. Stolice su obilne i često zaudaraju.

- Intolerancija i osetljivost na hranu mogu takođe biti uzrok dijareje - dete možda lako uzima hranu, ali je teško vari.

- Intolerancija laktoze je najčešći tip intolerancije. Manifestuje se bolom u trbuhu koji potiče od gasova, grčevima u trbuhu, dijarejom posle uzimanja mlečnih proizvoda koji sadrže mlečni šećer laktozu.

- Alergijska gastroenteropatija - alergija na proteine mleka – jedna od najčešćih alergija na hranu. Kad je odojče alergično na jedan ili više proteina mleka (alfa-laktalbumin, beta-laktoglobuline, kazein), uzimanje mleka može dovesti do dijareje, često udružene sa povraćanjem i pojavom krvi u stolici.

Zelena stolica kod beba

Nijansa bebine stolice može da varira od žute, boje senfa, do žuto-zelene i zelene, i to je savršeno normalno. Boja najčešće zavisi od dužine zadržavanja stolice u crevima. Kad se zadrži duže, može da ima zelenu boju. Ako beba normalno napreduje i zadovoljna je, ovo nije zabrinjavajuće.

Ima nekoliko razloga pojave zelene stolice:

- Uzimanje gvožđem obogaćene formule - neke bebe hranjene formulom mogu povremeno ili stalno da imaju zelenu stolicu. Ako je beba zadovoljna i nema opstipaciju, ovo stanje nije za brigu.

- Žutica - novorođenče koje ima žuticu, može da ima zelenu ili tamno prebojenu stolicu. Boja stolice se uglavnom normalizuje kad se nivo bilirubina vrati na normalu.

- Preosetljivost na mleko - neke dojene bebe su veoma osetljive na određenu hranu u majčinoj ishrani. Ako beba ima zelenu sluzavu stolicu, krv u stolici, crvenilo na koži ili stalno bljucka, možda je osetljiva na nešto iz mamine ishrane.

Mleko i mlečni proizvodi su najčešći razlog ovakvog stanja. Ako mislite da je to u pitanju, izbacite mleko i mlečne proizvode iz ishrane. Biće potrebno par nedelja da se uoče rezultati eliminacione dijete. Nakon tog perioda, popijte šolju mleka. Ako dođe do pojave istih simptoma, znači da je mleko izazivač i trebalo bi da ga isključite iz ishrane.

- Neravnoteža između "prednjeg" i "zadnjeg" mleka - razlog da stolica ima zelenu boju leži ponekad u neravnoteži između mleka sa početka i kraja podoja. Mleko na početku podoja je ređe i sadrži manje masti. Kako podoj odmiče, mleko postaje masnije, to je takozvano "zadnje" mleko. Bebe koje uzmu više prvog, "prednjeg" mleka, mogu da imaju zelenu stolicu i bolove u trbuhu. Ako beba ima česte, kraće podoje, može da ima ovaj problem.

Izvor: bitiroditelj.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Retki su pop-kulturni fenomeni kao što je Alan Ford, koji toliko osvoje jednu zemlju u kojoj nisu nastali i postanu i os...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.