Kako treba da izgleda pravilna nega dlake kod pasa? Kako treba da izgleda pravilna nega dlake kod pasa?

Kako treba da izgleda pravilna nega dlake kod pasa?

Nega dlake kod pasa važna je, i nemojte je zapostaviti. Za lep i zdrav izgled dlake, važan je svaki korak kod nege. Evo kako treba da izgleda.

Ako znate kako da na pravi način brinete o krznu svog ljubimca, osim što će njegova dlaka uvek biti čista, zdrava i sjajna, smanjićete i prekomerno linjanje i opadanje dlake kod psa.

Mnogi vlasnici pasa će se složiti u jednoj stvari, a to je da usisivač ne ispuštaju iz ruku jer se čini da dlaka njihovog ljubimca može ”stići” svuda! Od odeće, do nameštaja itd.

Poneka čak završi i u prvoj jutarnjoj kafi što, priznaćete, nije najprijatnija stvar na svetu.

Redovnim četkanjem krzna, ovaj problem možete smanjiti za 50%.

Svaki kućni ljubimac je jedinstven, pa je tako jedinstvena i nega dlake kod pasa. Potrebe održavanja krzna zavise od rase psa.

Na primer, neke rase pasa imaju duplo krzno, odnosno spoljašnju dlaku i poddlaku.

Neinformisani vlasnici pasa vrlo lako mogu zanemariti donje krzno, tj. poddlaku, usled čega dolazi do nekih zdravstvenih komplikacija (npr. bakterijska infekcija kože, infekcija kože koju mogu izazvati paraziti, hejlecijeloza (šetajuća perut), šuga…).

Sve ove bolesti moraju se tretirati od strane stručnog lica.

Nega dlake kod pasa je česta nedoumica vlasnika i upravo zbog toga u tekstu pred vama objasnićemo vam koje korake treba preduzeti kako bi dlaka vašeg ljubimca bila čistija, sjajnija i lepša.

Kao i čovek kad je uredan, čist i sveže okupan, tako se i pas sa negovanim krznom oseća mnogo bolje i prijatnije u svojoj koži.

Nega dlake kod pasa sprečava mršenje dlake, svrab, a takođe pospešuje cirkulaciju krvi (prilikom četkanja).

Kao što smo već napomenuli, pored estetike vi negovanjem krzna psa utičete prvenstveno na zdravlje njegove kože, ali i celokupnog organizma.

Potencijalne probleme sa dlakom vašeg ljubimca umanjićete upoznavanjem potreba određene pasmine i prateći smernice koje vam nudimo u nastavku teksta.

Prvo se upoznajmo da dlakom!

Selektivno uzgajanje pasa dovelo je do razvoja rasa sa nizom različitih karakteristika dlake. Neke rase pasa imaju dlaku koja neprekidno raste i ne opada.

One zahtevaju redovno održavanje dlake (kupanje i šišanje) u profesionalnim salonima za pse.

Dugodlake rase pasa kao što su sibirski haski, aljaški malamut i mnogi retriveri imaju duge, guste dlake. Njihovo krzno čine spoljašnje “zaštitne” dlake i poddlaka od fine dlake koja služi kao izolacioni sloj.

Ove rase često prolaze kroz dva teška sezonska ciklusa opadanja dlake godišnje (kasno proleće i kasna jesen) i tokom tog perioda linja im se i unutrašnji sloj dlake.

Neke kratkodlake rase nemaju prepoznatljivu poddlaku, pa je bitno ne zanemariti je prilikom nege. Ima i rasa koje se linjaju tokom cele godine.

Nega dlake kod pasa

Koje god rase bili, u kom god dobu i kakvu god vrstu krzna imali, jasno je da svi psi imaju korist od redovne i pravilne nege dlake.

Nega dlake kod pasa uklanja suvišne dlake i mrtve ćelije kože. Negovanjem se krzno štiti od nečistoća, bakterija i parazita, a samim tim sprečava se narušavanje prirodnog procesa lučenja masnoća kože.

Nega dlake kod pasa se razlikuje u zavisnosti od vrste dlake i starosne dobi psa. Da vidimo i kako!

Nega dlake u zavisnosti od vrste

Psi sa dugim, svilenkastim ili kovrdžavim dlakama zahtevaju svakodnevno četkanje da se dlaka ne bi zapetljavala i mrsila, posebno oko ušiju, u predelu pazuha ili duž zadnjeg dela nogu.

Psi sa kraćom dlakom mogu zahtevati ređe održavanje, međutim, svakodnevno četkanje bilo kog psa ukoliko se prekomerno linja, drastično će smanjiti količinu opadanja dlake koju pas proguta ukoliko negu svog krzna održava sam.

Bez obzira na vrstu dlake, vlasnici bi trebalo svakodnevno da pregledaju krzno svog ljubimca, kako bi bili sigurni da se u njega nije nakupila prljavština ili da se nije preterano zamrsilo.

Naročito ukoliko pas dugo vremena provodi samostalno napolju, u travi ili je bio u šetnji nekom gustom šumom. U tom slučaju u krzno se mogu uplesti razne grančice koje mogu izazvati iritaciju kože ukoliko se ne uklone na vreme.

Nega dlake u zavisnosti od uzrasta psa

Štenci imaju paperjastu mekanu dlaku koja se ne linja preterano. Ovo je idealan uzrast da psa naviknete na negu i održavanje higijene.

Kada se pas sa ovim upozna od najranijeg doba manje su šanse da će kasnije praviti problem.

Štene kupajte jednom mesečno, ako nema potrebe za češćim kupanjem. Obavezno ga prilikom kupanja bodrite i hvalite lepo ponašanje.

Uverite ga da je vreme kupanja vrlo zabavno, a ne proces koji izaziva stres i strah. U ovome mogu pomoći i nagrade u vidu omiljenih poslastica.

Četkanje bi takođe trebalo da bude redovna aktivnost. Šišanje može da počne kada vaš mali ljubimac napuni 6 meseci.

Odrastao pas je upravo onaj koji se linja po celom stanu.

Bez obzira na rasu psa i vrstu dlake, redovna nega dlake kod pasa u ovom dobu je neophodna! Redovno kupanje šamponom za pse i četkanje odgovarajućom četkom smanjiće problem rasipanja dlaka po kući.

Stariji psi se ponekad linjaju više od njihovih sredovečnih rođaka, pa prema tome zahtevaju možda čak i više nege nego psi u bilo kom drugom uzrastu.

Ono što može biti otežavajuća okolnost je ta da su stariji psi skloni razvijanju nekih hroničnih bolesti kao što je artritis što im smanjuje fleksbilnost, pa često nisu u mogućnosti da samostalno obavljaju ličnu higijenu.

Ukoliko je ovo slučaj, sve što radite obavljajte pažljivo i nežno, jer pas verovatno oseća bol u predelu zglobova i kičme. Upravo zbog ovih poteškoća proces nege kod starijeg psa može potrajati vremenski duže nego kod psa mlađeg uzrasta.

Ako redovno proveravate krzno svog ljubimca imate veće šanse da otkrijete bilo kakve nepravilnosti na koži, kvržice, parazite poput krpelja i buva.

Samim tim moći ćete na vreme da reagujete i sprečite eventualne zdravstvene komplikacije psa.

Pravilna nega dlake kod pasa se sastoji od nekoliko koraka:

Kupanje
Četkanje
Šišanje
Ishrana

1.Kupanje psa

Psi donekle mogu svoju higijenu da obavljaju sami, ali većini pasa je potrebna pomoć vlasnika ili profesionalnog “groomera”.

Kupanje im je potrebno kad se usled boravka u prirodi previše isprljaju ili kada njihov prirodni pseći miris postane izraženiji i neprijatniji nego što je uobičajeno.

U nekim slučajevima kada pas ima zdravstvenih problema kupanje može biti sastavni deo terapije.

Koliko često treba da kupam svog psa?

Pasmine koje se ne linjaju i nemaju zdravstvenih tegoba, obično treba kupati svakih šest do osam nedelja. Psi koji imaju jaku poddlaku nešto češće treba da se kupaju u proleće i jesen kada prolaze kroz sezonsko linjanje.

Učestalost kupanja donekle zavisi i od starosti psa, načina života, vrste dlake, kao i od opšteg zdravstvenog stanja životinje.

Ako imate štene koje ume često da se zaprlja dok ne nauči kako da se ponaša u određenim okolnostima, naravno da ćete ga kupati po potrebi, odnosno možda i češće nego što je uobičajeno.

Pas koji voli da boravi napolju, a uz to da uskoči u svaku baricu pa nakon toga da se malo uvalja u obližnje blato, moraće da se kupa češće jer naravno, ne možete ga tako prljavog i blatnjavog pustiti natrag u kuću.

Ako pas ima neki zdravstveni problem, poput alergija, veterinar će sigurno kao vid lečenja prepisati češće kupke specijalnim preparatima.

Nije isključeno da će psima sa pomenutim problemom biti neophodne svakodnevne kupke sve dok se zdravstveni problem u potpunosti ne sanira.

Koji šampon je najbolji za kupanje psa?

Napominjemo da pse treba kupati isključivo šamponom koji je njima namenjen. Nikako ne biste smeli korisiti šampon koji je za ljudsku upotrebu jer njihova koža ima u potpunosti drugačiji pH (kiselost) od ljudske. Šampon za odrasle, uključujući i bebi šampon, može biti previše jak za njihovu kožu.

Najbolje bi bilo odabrati neki hipoalergenski šampon bez dodatih parfema i parabena.

Kako bi se postigli što bolji rezultati, nakon šampona najbolje je korisiti neki balzam za pse, kako bi se vratila izgubljena vlažnost i minimalizovao razvoj peruti nakon kupke.

Preterano kupanje takođe može biti štetno skoro isto koliko i neredovna higijena. Ali ukoliko je u nekim situacijama potrebno češće kupanje, porazgovarajte sa svojim veterinarom.

On vam može preporučiti upotrebu posebnog šampona, sredstva za ispiranje ili šampona za suvo kupanje kako bi se sprečili eventualni problemi sa kožom usled čestog kupanja.

2.Četkanje je sledeći korak

Četkanje je jedan od važnih koraka kada je u pitanju nega dlake kod pasa. Redovnim četkanjem krzna vašeg ljubimca sprečićete mršenje i zapetljavanje dlake.

Psi čija je dlaka sklona mršenju mogu imati dosta poteškoća. Naime, čvorići koji se naprave usled mršenja dlake mogu biti bolno iskustvo za psa.

Čvorić mu zateže kožu, vuče je i stvara neprijatan i bolan osećaj. Čvorići, takođe, mogu sakriti neke od parazita kao što su buve, krpelji…

Redovnim četkanjem sprečićete ove neprijatnosti, ali takođe ćete regulisati telesnu temperaturu vašeg ljubimca. Psima koji imaju duplo krzno morate redovno odstranjivati višak dlake koja se linja sa površine kako bi im donje krzno “disalo” i omogućilo im da se rashlade u vrelim danima.

Takođe, usled četkanja se prirodna masnoća kože ravnomerno raspoređuje po celom telu psa što krzno održava lepim i sjajnim.

Ono što je najbolje u celoj priči oko četkanja, jeste to da vi na ovaj način stvarate posebnu vezu između vas i vašeg ljubimca. Gradite jedan neraskidiv odnos pun poverenja.

Koliko često četkati psa?

Bilo bi dobro psa četkati na svakih nekoliko dana, čak i pse sa kratkom dlakom. Ukoliko imate psa sa kovrdžavim krznom (poput pudlice) ili rasu sa dvostrukim krznom (npr. haski, akita) najbolje je svakodnevno četkanje.

Ukoliko četkanje praktikujete svakodnevno, proces će vremenom početi da traje svega nekoliko minuta.

Poželjno je psa dobro očetkati nakon plivanja u vodi ili kvašenja i temeljno osušiti dlaku.

Kada dođe vreme za kupanje, pre kupanja očetkajte dlaku jer će vam olakšati sam postupak kupanja.

Četkanjem ćete odstraniti višak olinjale dlake, pa će ih samim tim biti manje u kadi. To, takođe znači da će šampon i regenerator lakše prodreti u dlaku psa što će rezultirati zdravijom i čistijom kožom.

Nakon kupanja doro osušite krzno, pa još jednom pređite četkom da ga rasčešljate.

Koja četka je najbolja za mog psa?

Različite rase pasa zahtevaju i različite četke. Važno je koristiti četku koja je pogodna vašem psu, odnosno četku koja će mu stvarati prijatan osećaj prilikom četkanja.

Ukoliko neka četka izaziva fizičku nelagodnost vašem ljubimcu, najbolje bi bilo da je zamenite. Sam proces četkanja bi trebalo da bude umirujuć, opuštajuć i prijatan.

Pre odabira četke, najbolje bi bilo posavetovati se sa veterinarom ili nekim frizerom za pse koji vam sa sigurnošću mogu reći koja četka najviše odgovara vašem psu.

Kada psa četkate, uvek pratite njegovu reakciju, ona će vam biti odličan pokazatelj da li ste napravili dobar izbor. Bitno je da pokreti budu lagani i da ne vršite jak pritisak.

Za dugodlake pse stručnjaci preporučuju da koristite češljeve ili četke sa dužim čekinjama. Za štenad je najbolje koristiti četke koje imaju fine mekane dlake, dok za pse sa kratkom dlakom možete upotrebljavati gumene četke ili rukavice za negu.

Ukoliko četku nemate, nije nikakav problem.

Možete je zameniti mekanom krpom kojom ćete preko krzna psa prelaziti kao kada ga mazite. Ovaj postupak će takođe pomoći da dlaka vašeg čupavog prijatelja bude sjajna i uredna.

4.Šišanje

Pored četkanja mnogim pasminama će biti potrebno i šišanje. Veterinar vam može pokazati kako da na bezbedan način podšišate svog psa, ukoliko to želite da radite sami kod kuće. Ukoliko ste ipak od onih vlasnika koji žele ovaj posao da prepuste profesionalcima, danas postoji mnogo salona za pse u kojima vaš ljubimac može dobiti potpuni tretman.

Uobičajena područja tela koja zahtevaju redovno podrezivanje dlaka kod nekih pasa uključuju:

Šiške oko očiju, ukoliko dlake počnu da zaklanjaju vid ili da izazivaju iritaciju.
Dlake koje rastu oko anusa zbog higijene.

Dlake oko brade ili donje vilice jer one često mogu zadržavati ostatke hrane, a to može prouzrokovati infekcije usne duplje, njuške ili delova kože oko donje vilice.
Napomena: Ukoliko šišanje obavljate sami koristite sigurnosne makaze tupog ”nosa” (zaobljene na vrhu). Nikad ne usmeravajte makaze direktno ka psu. Posebno budite oprezni kada skraćujete dlake u predelu oko očiju.

Kako bi pas bio miran i olakšao vam proces šišanja, uvek možete korisiti poslastice kao nagradu za poslušnost.

Da li izgled dlake pokazuje zdravstveno stanje psa?

Opšte stanje kože i dlake vašeg psa dobri su pokazatelji njegovog zdravlja. Zdrava dlaka treba da bude sjajna i glatka, nikako gruba i krhka.

Zdrava koža je elastična, gipka i čista. Ako je masna, peruta se, ima kvržice ili bilo kakve druge nepravilnosti znači da je zdravlje kože ugroženo.

Bolest ili stres, naročito ukoliko su hronični ili dugotrajni, uticaće na izgled dlake vašeg psa, posebno na sjaj i teksturu. Usled stresa, većina pasa počinje preterano da se linja.

Najčešće bolesti koje mogu uticati na izgled dlake vašeg ljubimca su hormonski dizbalans ili neki metabolički poremećaji, probavne smetnje poput dijareje kod pasa, paraziti (unutrašnji kao što su gliste kod pasa ili spoljašnji: buve, krpelji, grinje). Promena dlake se može uočiti i kada nastupe neki ozbiljniji zdravstveni problemi poput tumora.

Čak i artritis i prekomerna težina psa mogu prouzrokovati neke kožne probleme kao što su perutanje, ili gubljenje sjaja kože jer pas nije u stanju da se pravilno neguje.

Mnoga hronična stanja kože uticaće na izgled krzna.

Na primer alergijska bolest kože i seboreja uzrokuju svrab i promene u prirodnom lučenju masnoća kože, što izaziva prekomerno opadanje dlake bilo u pečatima ili po celom telu.

Ako je problem sa kožom i dlakom psa uzrokovan njegovim opštim zdravstvenim stanjem, stanje kože i dlake se znatno poboljša usled stavljanja bolesti pod kontrolu adekvatnim lečenjem.

Opšte zdravlje psa, kao i njegova ishrana veoma utiču na izgled i zdravlje same dlake, odnosno na njen sjaj i teksturu. Ali i redovna nega dlake kod pasa pozitivno će uticati na izgled i zdravlje krzna. Pomoćiće da dlaka vašeg psa otane sjajna i glatka, bez mršenja, kakvu god vrstu dlake pas imao.

Kao što ste mogli pročitati, nega dlake kod pasa nije samo stvar estetike, već poboljšava i zdravlje vašeg kućnog ljubimca. Jako je važno obavljati je redovno i pravilno kako bi vaš maleni krzneni prijatelj imao bezbrižan, dug i zdrav život.

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.