Obrnuto kijanje kod pasa - da li je opasno? Obrnuto kijanje kod pasa - da li je opasno?

Obrnuto kijanje kod pasa - da li je opasno?

Da se ne lažemo - kada imamo psa, imamo i dosta obaveza. Bez obzira na to, nama ne pada teško da brinemo o našim najboljim četvoronožnim prijateljima. Potrebno je redovno izvođenje, povremeni veterinarski pregledi, ali i praćenje ponašanja psa - kako bismo mogli na vreme da uočimo neke promene. Neke od njih mogu biti i uporno kijanje, ali i pojava koja se naziva obrnutno kijanje. O čemu je reč i kako to tretirati pročitajte u nastavku.

Šta je obrnuto (povratno) kijanje kod pasa

Obrnuto kijanje, poznato još i kao povratno kijanje, je pojava koja se najčešće viđa kod pasa. Kao što im i samo ime kaže, reč je i kijanju koje je obrnuto, što znači da psi umesto da izbacuju vazduh kao kod “običnog” kijanja, oni ustvari uvlače vazduh kroz nos.

Kako to sve izgleda? U toku povratnog kijanja, psi stoje uspravno, izdužuju glavu i vrat, povlače usne i i uvlače vazduh kroz nos, uz karakterističan prateći zvuk. Ovo se ponavlja nekoliko puta, a posle 10-ak sekundi kijanje je gotovo.

Pseće uši i sve njihove tajne: Čulo sluha, ili nešto više?

Obrnuto kijanje ćete prepoznati baš po tome što se uvlači vazduh umesto izbacuje, i to kroz nos. To je razlika u odnosu na regularno kijanje.

Zbog čega se javlja obrnuto kijanje kod pasa

Iako obrnuto kijanje kod pasa (u najmanju ruku) deluje malo čudno, nije prevelik razlog za brigu. Ono se, kao i obično kijanje, javlja usled neke nadraženosti iz gornjih disajnih puteva, a u pokušaju da se taj određeni iritant izbaci. Istu svrhu ima i kašljanje.

Kod povratnog kijanja najčešće se javlja usled iritacije nazofarinksa. Reč je o prostoru koji se nalazi iza nosne šupljine i iznad mekog nepca.

Potencijalni uzroci mogu biti alergije, infekcije, strano telo, paraziti (nosne grinje), anatomske nepravilnosti ili čak tumorske mase.

Šta da uradite kod obrnutog kijanja

Ukoliko želite da ubrzate čitav proces, možete držati nozdrve vašeg psa zatvorene na sekund, i blago masirati grlo psa da biste umirili kijanje. Takođe, možete i blago dunuti u lice psa, što će podstaći psa da guta, što obično zaustavi nalet kijanja.

Ono što takođe pomaže je da izvedete psa na svež vazduh ili da mu pričate, i tako ga umirite glasom.

Obrnuto kijanje kod pasa samo po sebi nije opasno, jer je reč o izbacivanju “stranog tela”, međutim ukoliko se kijanje nastavlja, potrebno je odrediti uzrok i potražiti adekvatnu terapiju.

Mnogi psi ne zahtevaju specijalnu terapiju, međutim može se prepisati antihistaminik, ako je problem hroničan i u vezi sa alergijama. Ono što je potrebno uraditi je da se razmotri u kakvoj sredini pas provodi vreme. Moguće je da ga iritiraju parfemi, sredstva za čišćenje, prašina iz tepiha - oni se najčešće spominju kao uzročnici.

Kod pojave povratnog kijanja najbolje je da pratite stanje, pa ukoliko se ono pogorša, ili primetite da pas oseća bol, obavezno kontaktirate odabranog veterinara.

U potrazi ste za proizvodima za negu i zdravlje psa? Posetite našu online prodavnicu i pronađite sve što vam je potrebno! Naručite jednostavno, u samo nekoliko klikova, a mi ćemo vam artikle poslati direktno na vašu adresu. Više volite kupovinu uživo? Posetite naš pet shop na Vračaru. Vidimo se tamo!

Izvor: apetit.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.