Da li vašem ljubimcu nedostaje san? Da li vašem ljubimcu nedostaje san?

Da li vašem ljubimcu nedostaje san?

U jednoj nedavnoj studiji o psećem snu, istraživači u Velikoj Britaniji su posmatrali obrasce spavanja kod štenaca starih 16 nedelja i pasa starih godinu dana.

Zaključili su da odrasli psi spavaju između osam i 13,5 sati svaki dan. U proseku, zdrav odrastao pas spava 10,8 sati svaki dan.

Koliko pas treba da spava?

Studija je pokazala da štenci spavaju u proseku 11,2 sata dnevno. Američki kinološki klub dodaje da neki mladi psi mogu da spavaju između 18 i 20 sati dnevno!

To nije ništa neobično niti neočekivano. Štenci se još uvek razvijaju. Za pravilan razvoj potreban im je dovoljan broj sati sna.

Ne samo da njihov nervni i imunološki sistem sazreva, zglobovima i mišićima treba vremena za oporavak nakon dana punog igre i trčanja. Utvrđeno je i da štenci spavaju manje tokom noći od odraslih pasa, ali većinu dana provode dremajući.

Znakovi da vaš pas ne spava dovoljno uključuju povećanu razdražljivost i agresivnost. Mogu preterano da reaguju na svakodnevne događaje ili počnu da doživljavaju intenzivnu bol zbog razdvajanja, pišu Novosti.

Takođe je moguće da bi vaš pas mogao da zaboravi naučene naredbe ili gde pronalazi poznato mesto u kući ako spava dovoljno. Možda je najočiglednija ekstremna pospanost.

Ako vaš pas pokazuje bilo kakve simptome nedostatka sna, moguće je da ima problem sa spavanjem. Opstruktivna apneja u snu javlja se kod pasa s kratkim njuškama poput buldoga ili mopsa.

Izvor: B92.net

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.