Čime možete nahraniti ježa ako ga nađete, a šta mu ne smete dati da jede

Ježevi su stvorenja koja često možemo sresti u našim baštama i dvorištima. Iako su to pretežno noćne životinje, najaktivnije u sumrak, povremeno ih možete naći i tokom dana. Ako se to dogodi, ne bi škodilo da znate koja je hrana bezbedna da im se ponudi.

Ježevi (Erinaceidae) su prepoznatljivi po bodljikavim iglicama koje služe kao odbrana od predatora. Najpoznatiji članovi ove porodice u Evropi su tamnoprsi (lat. Erinaceus europaeus) i beloprsi ježevi (lat. Erinaceus concolor).

Ova porodica obuhvata ukupno 25 vrsta, podeljenih u dve potfamilije – pravi jež i gimnura, koji su poznati i kao pacovske rovke i nemaju bodlje.

Ježevi su životinje koje jedu bilo šta, ali više vole da biraju insekte

Puževi, stonoge, kišne gliste, gusenice, cvrčci, bubašvabe i slične životinje deo su njihove ishrane u divljini. Ali osim toga, ono što možda niste znali je da se hrane i paucima. S obzirom da se radi o životinjama koje će svoj jelovnik prilagoditi dostupnoj hrani, ne čudi što će se na njihovom jelovniku ponekad naći i mali kičmenjaci poput žaba i guštera.

Možete im ponuditi voće

Naravno, malo je verovatno da ćete ovog malog posetioca moći da počastite cvrčkom ili sličnom životinjom, osim ako sami nemate kućne ljubimce koji se njima hrane. Dobra vest je da ježevi vole voće. Ponekad će se desiti da jež želi da jede iz vaše ruke.

Oni će vrlo rado jesti jabuke, bobice i banane. Kada žive u zatočeništvu, čak jedu suvu hranu za mačke na bazi mesa, pa će u slučaju da nemate šta drugo da im ponudite i to biti dobra opcija. Ali ono što ne smete da im dajete je obično mleko ili bilo koja začinjena hrana.

S obzirom na trenutne letnje vrućine, savet je da zalutalog ježa ponudite svežom vodom i pre nego što ga nahranite. Lako se može desiti da sami ne mogu da pronađu izvor vode, što bi na kraju moglo biti kobno.

Izvor: n1info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pevačica Olja Bajrami imala je kancer tri puta, a svaki put izašla je iz borbe za život kao pobednik. Pevačica Olja Baj...

Kućni ljubimci

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.